Джими Уайт е шампионът на народа в снукъра. Сблъсквал се е с рака, наркотиците и хазарта,и болката да загуби цели шест финала за световната титла, но още е тук и още стои на крака. Той е отново в "Крусибъл" и мечтае с пълни сили пред Нийл Скуайърс от "Mirror".

- Ти си част от ROKiT Phones.com World Seniors Snooker шампионата в Крусибъл тази седмица. Мечтаеш ли за още едно участие на Световно първенство?
- Минаха 13 години. Това е втората година при ветераните и да играем на фантастично място като Крусибъл кара всички ни да настръхнем. Но аз все още съм на турне и, както много други спортисти винаги искам да победя. Възнамерявам да взема участие в Световното първенство догодина. Играя пълноценно и се наслаждавам оптимално на играта. Работя върху отделните аспекти от играта ми през последните месеци и изглежда всичко е наред. Наслаждавам се на тернировките. Ако играя по няколко часа на ден, шест дни седмично, това е предостатъчно.

- Защо продължаваш?
- Опитах се да се откажа преди пет години, но ми беше прекалено скучно. Само скитах из Испания и играех слабо голф. Просто трябваше да се върна.

- Какво е чувството отново да си сред играчи като Стивън Хендри и Денис Тейлър сред ветераните?
- Когато снукърът беше на висоти през 80-те, всички пътувахме, ядяхме и пиехме заедно. С годините това малко се попромени, но вчера успях да закусвам с Клиф Торбърн и Уили Торн. Разликата днес е, че ставам в 7:30 сутринта, а преди си лягах по това време.

- Как все още си жив, като вземем предвид начина ти на живот по онова време?
- Физически се разтърсвам като се сетя какви съм ги вършел. Голям щастливец съм, че още съм тук.

- Кое ти подхождаше най-добре? Никотин, алкохол или кокаин?
- Повече си падах по напитките. За мен кокаинът ми даваше лукса да пия в продължение на 10 часа, а не само пет. Обаче не съм ползвал кокаин, докато се състезавах.

- Не беше ли под влияние по едно време?
- Употребявах го, но не бях луд по него.

- Кога си бил в най-тежко състояние по време на мач?
- Бях в Ямайка три дни преди Световното първенство през 1993 г. с човек на име Джак Даниелс. Стигнах до Крусибъл и тогава се почуствах най-зле в кариерата си. Някак си стигнах до финала, където Стивън Хендрикс ме би 18:5. В продължение на две седмици, в дните, които не бях на масата, бях само и единствено в леглото, опитвайки се да се възстановя след Ямайка.

- Алекс Хигинс беше най-добрият ти приятел, нали?
- Той беше моят герой. Много играчи не го харесваха, а причината беше, че корона винаги стоеше зад гърба му. Той беше един от тези, които притежаваха Х фактора в себе си, като Шугар Рей Леонард в бокса или Стив Балестерос в голфа.

- С Хигинс винаги е било опасно, но не беше ли близо да го убиеш, след поредната пиянска вечер.
- Катастрофирах в стена, предното стълко изпадна, а Хигинс изхвърча пред колата. Той се изправи и изкрещя “Имам девет живота, бейби!” Той искаше да ме прецака за пари, сякаш нищо не се е случило. Откачалка!

- Какъв е лошият ти навик в последно време?
- Почти не пия вече. Два-три пъти годишно прекалявам и накрая почвам да танцувам и да се правя на шмекер. Преди се случваше два-три пъти седмично. Имам пет внука и те са моят живот. Страхотно е да ги гледаш как порастват. Невероятно.

- Кой е най-великият мач, който си гледал?
- Рони О’Съливан срещу мен.

- Къде беше мачът?
- В дървената къща на Рони. Той и Кийт Ричардс бяха там. Толкова релаксиращо. Играхме 11 фрейма и имахме 9 сенчъри брейка – аз 4, той 5, а имаше и два по 70. След това си спретнаха надпревара с китари и искаха да съм жури, но не мисля, че бях достатъчно компетентен, за да реша.

- Бил си сред готини хора.
- Бях с Ролинг Стоунс, когато записаха Стийл Уийлс, а след това свириха на рождения ми ден. Наистина невероятно. Що за история за момче от Тутинг.

- Ама че авантюра! Някакви съжаления, Джими?
- Ако се откажа и не съм спечелил Световното първенство, ще ти отговоря различно, но за сега не съжалявам за абсолютно нищо. Още следвам мечтата си. Все забравям, че съм на 57. Мисля си, че още съм на 25. Да се измъкна от положението, в което бях и да се чувствам добре, значи, че наистина съм успял. Какъв късметлия съм само.

- Бърз въпрос. Кога последно си правил 147?
- Годишно правя средно около пет, но играя и много фреймове.

- Любима напитка по онова време?
- Водка с портокалов сок.

- Любима напитка сега?
- Кафе американо.

- Тайно умение, което притежаваш?
- Страхотен покер играч съм.

- Любима дестинация?
- Ню Йорк.

- С кого е мечтаната ти вечеря?
- Майка ми, баща ми и брат ми. Но нито един от тях вече не е сред нас, за жалост.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS