Маратон Варна със специални бонуси за българските атлети тази неделя

dsport.bg

За първи път маратон Варна предвижда специални бонуси за финиширалите на първите три места български атлети. Така организаторите смятат да стимулират представянето на родните таланти, които досега се отличаваха с премии само след постигането на определен резултат или рекорд. Тази неделя в морската столица парични премии ще заслужат медалистите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км – съответно 500 лв, 300 лв. и 200 лв. за първо, второ и трето място.

Отново сред зеленината на града

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. След старта маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морската шир.

Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат много любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Самото състезание ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки. Същевременно, поради напрегнатата епидемиологична обстановка организаторите решиха да не провеждат масовото бягане на 2 км и ще очакват най-малките любители следващата година.

Ветераните над 45 г. също ще бъдат премирани за призови класирания в дългите бегови дистанции с по-големи бонуси, които достигат до 500 лв. за шампионите на 42.195 км. Много големи са премиите и за победителите в класическия маратон, те ще получат и при мъжете, и при жените по 4000 лв., вицешампионите – по 2000 лв. и т.н. до наредилите се на десето място. Парични награди са предвидени и за всички финиширали до шесто място на 21 км и на 10.5 км.

Маратон Варна продължава веригата от атлетически състезания тази неделя в шестата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учреден през 2016 г., проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата се завърна в традиционния си формат със старт в Стара Загора през април, следван сега от надпреварата във Варна на 9 май и традиционният финал в София на 10 октомври. В българската столица ще се определи крайният победител и печелещ големия джакпот от 20 000 лв.

Онлайн заявките вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация в четвъртък и петък между 15 и 19 ч. и в събота от 10 до 19 ч. в офиса на маратона в хотел „Черно море“.

Последни новини, детайлно трасе, начин за регистрация и подробности за Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още