Мартин Балулов: В БФС са на стендбай, свили са ушите и чакат

15 отбора от Варненска област са се подписали за нов конгрес, разкри президентът на Черно море Мания

Добри Атанасов Добри Атанасов

3 пъти повече от миналата година са отборите във Варненска област, които са се подписали за нов изборен конгрес. Това разкри в интервю за Дарик радио и dsport президентът на Черно море Мания Мартин Балулов, който е част работната група във Варна за въпросната подписка. Според него ръководството на БФС са пътници, "свили са ушите и чакат", и правят опити за "някакви предсмъртни финтове".  

" От щаба на Бербатов се свързаха с няколко футболни деятели във Варна, които през годините още в началото за подписката на Порточанов, после и за първата подписка за конгрес миналата година, сме помагали. . Ако за първия конгрес бяхме събрали 5-6 отбора само от Варна, без Добрич Шумен и т.н, сега събрахме 15 отбора. Днес на Изпълком чакаме да кажат дали ще има изборен конгрес. Това, което виждам на местно ниво е, че отборите, които се престрашиха да разпишат са 3 пъти повече и много такива има, които ги е страх, но негласно заявяват, че ще подкрепят Бербатов. Промяната идва. Тя няма как да бъде спряна. Сегашното ръководство на футболния съюз не може да приеме, че са пътници. Опитват се единствено да правят някакви предсмъртни финтове, нещо пак да изманипулират, но колко ще отлагат?...Навсякъде отборите са повече от предния път. Даже в момента доколкото аз знам, нали приеха 170 ли, колко нови членове, и от тях има много, които са се разписали. Достатъчно подписи са събрани. Просто ми е любопитно днес Изпълкомът с каква хватка ще излезе. Подписите са достатъчно. Те са нотариално подписани. Макар, че от БФС започнаха да звънят по отбори "ела тук, оттегли си подписа". Цирковете им са ясни, но генерално хората не им се връзват. 

..Нещата изначално във БФС са на стендбай и всеки се ослушва и чака нещо да се случи. както преди избори. Всеки стои, свил ушите и чака.Давам пример как се работи с футзала във футболния съюз. В последните 4 години 3 пъти шампион е Варна сити. Хората са си подали документите, за да станат членове на футболния съюз, за да бъдат уважавани, техният глас да се чува и т.н. На опорочения миналата година конгрес не бяха приети за постоянен член. Как смятате, че се чувстват ръководителите на Варна сити, отборът, който игра в Шампионска лига това лято? В Швейцария ходиха хората, парите си дават. И накрая приемаме село от "крива паланка", да не споменавам и другите китни села, защото са удобни на футболния съюз, а шампионът по футзал, с бюджет и организация, го няма. И като се обадиха във футболния съюз да питат "Ние защо не сме приети" отговорът беше "Не знам, нямам представа." Георги Мирчев Пламен хаджийски "Не знам...не мога да кажа". Няма никакви правила. Няма регламентация кои се приемат, кои не се приемат. Трябва да има промяна", каза Балулов, които говори и за проблемите в родния футзал.

Най-после ще стартира първенството по футзал, градското такова. Ти, като президент на Черно море Мания, как си обясняваш това забавяне?

- Защото ситуацията във футзала е една предизвестена смърт. Хората във футболния съюз се държат като наследници на един умиращ човек, който по принцип имат ангажимент да го лекуват, но тъй като не им се занимава да правят, гледат, колкото се може по-скоро човекът да си замине. За тази година конкретните проблеми са, че унищожиха държавното първенство. Преди няколко месеца ни събраха онлайн хората, които уж управляват футзала и ни сведоха на вниманието, че нямало да има държавно първенство, тъй като така било по - удобно на софийските отбори. Нямало да пътуват, нямало да има разходи. Ние се опитахме да им обясним, че по този начин убиват варненския футзал. От 20 години 18 пъти варненци са били шампиони. Във Варна в момента, заради много доброто управление на футзала, има три отбора. Даже два и половина, защото Черно море с треньор Боги Марев, все още няма отбор. Тренировъчен процес водят единствено отборите на Черно море Мания и Варна сити. След много въртене, сучене, хиляди оправдания, накрая казаха, че ще има градски първенства във Варна, Русе и София. И във Варна ще играят 2,5 отбора "Оправяйте се"!  Футболният съюз си отговаря за софийското първенство. Те са си правили жребий, те си се разбирали. Въобще не ги интересува националният спорт. 

Значи този формат на първенството не удовлетворява варненските клубове?

- Нали трябва да развиваме някакъв спорт! За какво удовлетворение става въпрос? Трикратният шампион за последните 4 години Варна сити да играе всяка седмица с един и същ отбор мачове. Кой печели от това нещо? Има един човек в София Дойчин Бахов, който единствено се опитваше миналата година нещо да направи, след като уволниха Андрей Петров, защото работеше. Назначиха Дойчин Бахов, който се опитваше нещо да направи, но се обади преди един месец и каза "Забраниха ми да работя за футзал, да търся спонсори, да правя, каквото и да е, оправяйте се". Отвърнахме ми, че не искаме спонсор за държавното първенство и си плащаме всичко, само да го направят.   Ситуацията е мека казано шизофренна. 

Има толкова много отбори в Бургас и Пловдив. Защо не се стига до тяхното включване в държавното първенство?

- Защото така наречената комисия по футзал не работи.Нейният председател Илия Козарев, който е достоен човек, е избутан настрани. Реално в комисията няма никаква дейност, няма отговорници. Преди се оправдаваха, че Красен Кралев е бламирал всички решения. В момента него го няма, кой им е проблемът? Просто тези хора не работят за спорта. Стоят отстрани и го чакат да умре. 

...а идват квалификации за световна купа, в които България ще бъде домакин...

- За националния отбор ще кажа, че има едно много хубава песен на Васил Найденов "Телефон все ни свързва, телефон ни дели". Не може треньорът Боги Марев от 7 месеца да казва, че те не му звънят. А те от 7 месеца да твърдят, че той не си вдига телефона. В крайна сметка живеем в 21 век, не сме в каменната ера. Има фейсбук, има други канали за комуникация..не може да не може да се свържеш с треньора си, а той пък да не звъни на работодателя си.В момента тече европейско първенство по футзал и от ефира ни се съобщава, че щяло да има контролни мачове. Това ли е начинът? След 2 месеца има квалификации. 95 % от титлите във футзала са варненски. В момента как подготвяме играчите за националния отбор? И после като се съберем, казваме националният е слеб. Е как да е силен, като все едно си правим тук контролни мачове и си играем едните с другите? Нещата си вървят към един предизвестен край.

То не се знае ково ще е ръководството на футболния съюз, че камо ли да се назначава треньор на националния отбор по футзал. Нещата изначално във БФС са на стендбай и всеки се ослушва и чака нещо да се случи. както преди избори. Всеки стои, свил ушите и чака.Давам пример как се работи с футзала във футболния съюз. В последните 4 години 3 пъти шампион е Варна сити. Хората са си подали документите, за да станат членове на футболния съюз, за да бъдат уважавани, техният глас да се чува и т.н. На опорочения миналата година конгрес не бяха приети за постоянен член. Как смятате, че се чувстват ръководителите на Варна сити, отборът, който игра в Шампионска лига това лято? В Швейцария ходиха хората, парите си дават. И накрая приемаме село от "крива паланка", да не споменавам и другите китни села, защото са удобни на футболния съюз, а шампионът по футзал, с бюджет и организация, го няма. И като се обадиха във футболния съюз да питат "Ние защо не сме приети" отговорът беше "Не знам, нямам представа." Георги Мирчев Пламен хаджийски "Не знам...не мога да кажа". Няма никакви правила. Няма регламентация кои се приемат, кои не се приемат. 

 Ти си в работната група във Варна за подписката за Конгрес за БФС. Кои бяхте част от тази група и какви са новините покрай подписката?

- От щаба на Бербатов се свързаха с няколко футболни деятели във Варна, които през годините още в началото за подписката на Порточанов, после и за първата подписка за конгрес миналата година, сме помагали. . Ако за първия конгрес бяхме събрали 5-6 отбора само от Варна, без Добрич Шумен и т.н, сега събрахме 15 отбора. Днес на Изпълком чакаме да кажат дали ще има изборен конгрес. Това, което виждам на местно ниво е, че отборите, които се престрашиха да разпишат са 3 пъти повече и много такива има, които ги е страх, но негласно заявяват, че ще подкрепят Бербатов. Промяната идва. Тя няма как да бъде спряна. Сегашното ръководство на футболния съюз не може да приеме, че са пътници. Опитват се единствено да правят някакви предсмъртни финтове, нещо пак да изманипулират, но колко ще отлагат?

А в останалите областни как са вървели подписките...имаш ли представа?

- Разбира се. Навсякъде отборите са повече от предния път. Даже в момента до колкото аз знам, нали приеха 170 ли, колко нови членове, и от тях има много, които са се разписали. Достатъчно подписи са събрани. Просто ми е любопитно днес Изпълкомът с каква хватка ще излезе. Подписите са достатъчно. те са нотариално подписани. Макар, че от БФС започнаха да звънят по отбори "ела тук, оттегли си подписа". Цирковете им са ясни, но генерално хората не им се връзват. Трябва да има промяна. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още