Без възход или спад за волейнационалите при новата система

dsport.bg

Националните отбори на България по волейбол (мъже и жени) не отстъпиха позиции в новата ранглиста на FIVB (Международната волейболна федерация).

Мъжкият ни национален отбор остава на 14-о място в света със 193 точки, докато женският на 20-о със 160, въпреки неуспешните олимпийски квалификации.

При мъжете най-добрият отбор в света е Бразилия. Петицата допълват Полша, САЩ, Русия и Аржентина.

При жените първенец е отборът на Китай. На второто място, само с 9 точки по-малко, е САЩ, следван от Бразилия, Италия и Турция.

От FIVB обаче представиха новата система, по която ще се определят ранговете на националните отбори от днес. В нея е заложен сложен алгоритъм и всеки един спечелен или загубен гейм може да доведе до разместване в ранглистата.

Нововъведената система взима под внимание всички предишни мачове на два дадени отбора. Когато те се изправят един срещу друг, алгоритъм изчислява вероятността за всеки един от шестте възможни изхода на двубоя (3:0, 3:1, 3:2, 2:3, 1:3 или 0:3 гейма). Крайният резултат след това се сравнява с вече калкулираните предварително възможни развръзки на срещата. Ако един отбор е надминал очакванията, той ще получи точки за ранглистата, ако пък се е представил по-зле от статистическите прогнози, ще загуби точки. Колкото по-близо е крайният резултат до най-очаквания от шестте възможни варианта, по-малко точки ще бъдат прибавени или иззети.

За Олимпиадата в Токио през лятото ще се използва старата ранглиста и подредбата на отборите в нея към 31 януари 2020 година.

Президентът на FIVB Ари Граса заяви за новата система: „През последните 18 месеца ние отделихме много време в тестване на новата система за световната ранглиста при националните отбори. Доволен съм от нея, всичко е прозрачно и честно особено когато ще поставяме тимовете в различни урни при тегленето на жребия за турнирите. Наистина вълнуващо развитие на волейбола. Сега всеки гейм е от значение“, завърши Граса. 

През миналата година новата система бе тествана паралелно с тогавашната ранглиста. Най-голямата осезаемата разлика е новият подход, при който се взима предвид представянето във всеки един официален мач.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още