Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев връчи националния флаг и пожела успех на българките на Световното първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия.

Илиев изгледа заедно с президента на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева откритото контролно на националните отбори на България и на Бразилия в зала "София". Това беше своеобразно изпращане на грациите за шампионата на планетата  във Валенсия (Испания), който ще се проведе от 23 до 27 август.

България ще бъде представена в индивидуалната надпревара от Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева, както и от ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, София Иванова и Камелия Петрова.

Всички те изиграха своите композиции пред пълните с феновете трибуни.

Сред официалните гости бяха още заместник-министърът на спорта проф. Даниела Дачева, трикратната световна шампионка Мария Гигова, вицепрезидентът на централата Невяна Владинова и други представители на БФХГ. 

От представителния тим на Бразилия своите съчетания показаха Барбара Домингос, Джована Сантос и ансамбъл жени, които ще участват на шампионата на планетата в Испания.

Във Валенсия България ще търси втора квота за Олимпиадата в Париж 2024, за което се разчита на Боряна Калейн. Абсолютната европейска шампионка от Баку 2023 ще изиграе пълната си програма от четири съчетания. Стилияна Николова, която вече спечели първата индивидуална квота от София 2022 ще покаже три съчетания - обръч, топка и бухалки, а с лентата ще се представи Ева Брезалиева.

Ансамбълът на България вече има квота за Олимпийските игри в Париж, но възпитаничките на Весела Димитрова ще се опитат да защитят световната си титла от шампионата в българската столица миналата година.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS