МВР променя закона след сблъсъците на протеста срещу БФС

dsport.bg

Министерството на вътрешните работи е създало работна група, която да изработи промени в законодателството във връзка с протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 г.

Това разкриха главният секретар на МВР Живко Коцев и директорът на СДВР Любомир Николов пред временната парламентарна комисия, която установява фактите и обстоятелствата след сблъсъците между фенове и полиция в центъра на София.

„Считаме, че е необходимо да се инициират законодателни промени. Създадена е работна група със служители от различни области с цел да има промени в законови и подзаконови нормативни актове за провеждане на масови мероприятия, включително и да се гарантира сигурността на журналистите, които отразяват на място, включително и полицейските служители, да бъдат с индивидуални идентификационни номера“, обясни Коцев.

"Мероприятието е оценено като такова с висок риск, защото може да се включат агитки на различни отбори и фракции, заради което е била увеличена охраната. Предвидено е да се командироват и служители от вътрешността на страната. Проведено е и събеседване с футболни хулигани и лица с екстремистки профил, за да не се стигне до безредици", каза още Коцев за протеста срещу БФС по време на мача между България и Унгария.

Той разкри, че полицията е следила социалните мрежи във връзка с настроенията там: „Ако ме питате дали сме имали някакви предварителни данни, мога да кажа, че това, което е публикувано в социалните мрежи, за евентуално присъствие пред стадион "Васил Левски" и оценката на тази информация е отчетена и на тази основа са предприети абсолютно всички действия. Но предварителна информация за вандалстване и масови нарушения не е постъпвала в някоя от структурите на МВР“.

"Всички те бяха доста афектирани от президента на БФС и отправяха закани спрямо него и БФС, както и предупреждения, че са склонни да агресират, за да дискредитират футболния съюз. Заявяваха, че са готови да издигнат свастики, да хвърлят предмети на стадиона и да се опитат да влязат на стадиона. Имахме постоянна комуникация с тях, разубеждавахме ги да преустановят тези техни нагласи, но след доста колебливи решения на УЕФА и БФС назря точно тази най-неприятна за нас обстановка, в която се реши, че феновете ще са извън стадиона и ще са в пространството пред него. Тогава, в последния момент, установихме и опасността, която ни грози при охраната на обществения ред", заяви директорът на СДВР Любомир Николов.

„Маркирали сме, че това е един пропуск. Инициирали сме изменения именно в инструкцията от 2015 г. за идентификационните знаци. В момента регламентираните разпоредби са недостатъчни и трябва да има номера и на каските и в бъдеще да могат да се разпознават и да се управляват и от техните ръководители“, обясни Коцев относно това, защо не всички полицаи са били с лични идентификационни номера.

Арестуваният ‘’подпалвач’’ на протеста срещу БФС бе признат за невинен

Конгресът на БФС през март пропада? ТР отказа да впише поканата за него!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ