На частния корт на богаташ – как тенисът на високо ниво се завърна

| Тенис | Емил Евтимов

След като в последните две седмици в САЩ и Германия се провеждат независими тенис турнири с по-ниско ранкирани състезатели, можем да кажем, че 8 май е датата, на която тенисът на високо ниво се завърна за първи път след спирането му заради коронавируса в началото на март.

Четирима тенисисти от топ 60 започнаха участието си в UTR Pro Match Series – Хуберт Хуркач, Тенис Сандгрен и Томи Пол.

В рамките на два дни те ще играят всеки срещу всеки, а в третия ден ще са финалът и мачът за трето място.

Целта, разбира се, е да се даде игрова практика на състезателите, както и шанс за феновете да гледат отново тенис на високо ниво. Между 22 и 24 май във втора част от надпреварата пък ще бъде ред за дамите в лицето на Алисън Риск, Аманда Анисимова, Даниел Колинс и Айла Томлянович.

С оглед на настоящото време всички участници са такива, които поне в момента живеят в САЩ. За провеждането на надпреварата се взимат доста строги и любопитни здравословни мерки.

Всъщност мачовете се провеждат на частния корт в имението на богаташ в Уест Палм Бийч, Флорида. Точният адрес обаче се пази в тайна, за да се предотврати присъствието на фенове.

На самия корт освен тенисистите има само съдия на стола, който носи маска. Той получава помощ от един съдия на линиите, който обаче стои зад оградата. Играчите се грижат сами за топките си като всеки от тях има индивидуални и няма право да докосва с ръка тези на съперника.

За телевизионното излъчване има четири камери – две статични и две, които се управляват от далечно разстояние с кранове. Има и няколко дрона, а от своите домове двубоите анализират легенди като Анди Родик и Джим Къриър.

Самите тенисисти имат свои палатки, в които да изчакват началото на двубоите си отделени от останалите. Не се позволява ръкостискане или какъвто и да е контакт помежду им.

Форматът на мачовете също е по-нестандартен – два от три сета като всеки сет се играе до 4 гейма, без предимство и с решаваща точка при 40:40.

Подобни надпревари изглежда ще бъдат все по-чести в този период преди евентуалното подновяване на големите международни турнири – нещо, което в най-добрия случай ще бъде факт в началото на август.

А ето и резултатите от първия ден на турнира във Флорида:

Хуберт Хуркач – Томи Пол 4:2, 4:0

Райли Опелка – Миомир Кецманович 4:3, 4:0

Райли Опелка – Томи Пол 3:4, 4:1, 4:0

Адриан Андреев громи във Флорида 

Магията, наречена Уимбълдън

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още