Джошуа си върна титлите с тактическа победа над Руис

Бойко Димитров Бойко Димитров

Антъни Джошуа си върна титлите в тежката категория, след като победи по точки Анди Руис в реванша помежду им. Британецът игра много добре тактически и през целия мач държеше съперника си на разстояние с леви прави удари. В крайна сметка Джошуа спечели по точки, като съдиите от Великобритания, САЩ и Канада дадоха 118:110, 118:110 и 119:109.

По този начин Джошуа отново спечели титлите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO), които изгуби при предишната им среща през юни. Според различни информации Анди Руис ще заработи коло 10 милиона долара, докато Джошуа ще прибере между 40 и 70 млн.

Това бе първият път, в който Джошуа бе претендент за световна титла от 2016 година насам, когато през април се боксира с Чарлс Мартин за колана на IBF. Двубоят в Саудитска Арабия бе изгледан от редица знаменитости, между които бойците Канело Алварес и Хабиб Нурмагомедов. След края на мача Джошуа и Руис обявиха, че най-вероятно ще има и трети сблъсък помежду им. 

Антъни Джошуа: Завърнах се

Анди Руис: Не се подготвих добре, качих много килограми

Букмейкърите: Пулев е фаворит за следващ съперник на Джошуа

Пулев към Джошуа: Чакам с нетърпение да те победя!

Хърн: Джошуа ще се бие с Пулев или Усик, само да кажат кой е пръв

Първи рунд

Двамата боксьори започнаха мача много предпазливо, като Антъни Джошуа държеше Руис на разстояние с леви прави. Американецът от своя страна опитваше да скъси дистацията и да намали преимуществото на британеца. В края на първия рунд Джошуа пласира много тежък удар с дясната ръка в главата на Руис и отвори голяма аркада под лявата му вежда.

Втори рунд

Във втория рунд Джошуа продължи да опитва да държи съперника си на разстояние. Руис обаче на няколко пъти тръгна на размяна, като при една от своите атаки, с двоен ляв прав, успя да нацели добре англичанина и също отвори аркада на лицето му. До края на рунда Джошуа изглеждаше разклатен, но успя да издържи до гонга за края на частта.

Трети рунд

Анди Руис тръгна много агресивно и в средата на рунда успя да натисне Джошуа до въжетета. Англичанинът обаче бързо се измъкна от ситуацията и започна с прави с удари с лявата ръка да държи дистанцията между двамата. В края на частта Джошуа атакува вкара няколко много силни удари в главата на американеца и отново отвори аркадата му.

Четвърти рунд

В червъртият рунд Джошуа продължи да диктува събитията на ринга  и вкара няколко силни леви прави в главата на Руис. Американецът обаче отвърна с десни удари в тялото на съперника. Джошуа обаче не изглеждаше изморен и в края на частта атакува много агресивно Руис, като му вкара 3-4 крошета в главата. Руис от своя страна успя да вкара англичанина до въжетата и също успя да го разклати преди частта да бъре прекратена от гонга за край на рунда.

Пети рунд

В петият рунд Анди Руис отново реши да рискува и тръгна на размяна на удари, като успя да вкара няколко в главата на съперника си. Джошуа обаче не загуби и за миг концентрация и с леви прави държеше дистанцията с американеца. В края на рунда лявата скула на Руис се поду жестоко от ударите на Джошуа, но това не притесни американеца. 

Шести рунд

В шестият рунд Анди Руис вкара много тежко ляво кроше в главата на Джошуа. Британецът от своя страна отвърна със силен десен прав. След това той продължи да диктува темпото и успя да разклати Руис една минута преди края на рунда. Американецът обаче влезе на клинч и успя да се спаси от по-тежки последствия. 

Седми рунд

Седмият рунд започна, както завърши шестия - с по-добра игра на Джошуа. В средата на частта Руис опита да нанесе няколко удара на съперника си, но не успя да постигне нищо. Все пак американецът успя да натисне Джошуа с няколко крошета. В края на рунда англичанинът успя да нацели Руис в брадата, но той успя да издържи до края на частта.

Осми рунд

В началото на осмия рунд Анди Руис започна да търси тялото на Джошуа, като след едно дясно кроше успя да ядоса англичанина и се наложи дори мачът да бъде спрян от съдията за няколко секунди. Провокацията явно подейства и Руис успя да вкара много добра комбинация в главата на Джошуа, който обаче успя да остане на крака. Десет секунди преди края на рунда англичанинът бе близо до това да падне, но се задържа до гонга.

Девети рунд

Деветият рунд започна с натиск на Джошуа, които вкара няколко удара в тялото и главата на Руис. В средата на частта си пролича, че американецът е доста изморен и англичанина атакува мощно, като отново отвори аркадата на лявата му вежда. Последва много бърза комбинация на Джошуа, но Руис не трепна и продължи да играе.

Десети рунд

Руис започна доста офанзивно десетият рунд, но така и не успя да нанесе достатъчно силен и точен удар, който да свали британеца. От своя страна Джошуа продължаваше да държи дистанцията с леви прави и да търси пролука в гарда на съперника си. 

Единадесети рунд

В началото на 11-ия рунд двамата боксьори си размениха по няколко прави удара. Джошуа продължаваше да държи дистанцията си с Руис и същевременно да бяга от въжетата, докато американецът се стремеше да влезе на размяна на удари, която да му позволи да вземе предимство, но това отново не се случи.

Дванадесети рунд

В последният рунд Джошуа вкара две много силни удара в главата на Руис, но се отказа да атакува и продължи да пази дистанция. Американецът опита да натисне в средата на рунда, но Джошуа нямаше намерение да влиза на размяна и се концентрира върху това да изчака да свърши времето. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още