Национали поиграха с тенис шеф от Южна Корея

Инес Павлова Инес Павлова

Тенис националите Александър Лазаров и Александър Лазов в очакване на занимание с втората ни ракета Димитър Кузманов, премериха сили на корта с Браян Динг, който от 14 години е член на федерацията по тенис на Южна Корея, а също така основател и директор на Тенис академия в Пекин и клубове на голяма бизнес група. Докато Мико и Лазаров се готвят за ATP Cup, те се засякоха с Лазов и личния гост на президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков в Националния тенис център.

„Това е първа историческа визита на южнокорейската федерация в България“, сподели пред dsport.bg Динг, който е за една седмица у нас и ще има редица срещи за обмяна на опит и  бъдещо сътрудничество при подрастващите.

“Поиграх с Лазаров, мислех, че ще победя, но не се получи, макар че играх добре. В последните две точки той опита да ме убие” шеговито каза Динг.  „Младото момче е много труден съперник. Аз се отказах от професионалния тенис преди 10 години. Днес се забавлявах, а хората тук са много мили и ми допаднаха много неща. Това моето първо посещение в Източна Европа, не само в България, което е много вълнуващо. Много ми харесва храната ви и особено киселото мляко, което е много популярно в Корея. Българите са много приветливи.”

„Играл съм тенис на професионално ниво в Китай и САЩ. Стигнах до топ 700 на двойки, но преди 10 години спрях да се занимавам професионално. След края на кариерата ми се преместих в Пекин, където се занимавам с развитието на детско-юношески тенис.”

„В България съм благодарение на приятелството ми с президента на вашата федерация Стефан Цветков. Той ме покани за да обменим опит в детско-юношеските програми по тенис. За съжаление през последните 30 години няма почти никакъв обмен свързан с двете федерации. Надявам се сега всичко това де се промени за да можем взаимно да си помагаме. Това е едно предизвикателство за мен и корейската федерация” каза още Динг.

„От много години имаме много добри отношения с президента на БФТ Стефан Цветков. България се развива много добре и е напред в юношеските ранглисти по тенис. Тук имате великолепни тренировъчни програми за деца и юноши. Тези програми са много добре развити в България, Сърбия и Румъния. Нашите надежди са да осигурим повече възможности за корейските състезатели, които си искат да се учат постоянно от силния тенис в Европа, а в България имате и добри треньори, освен играчи. Така ще могат да се срещата с повече европейски тенисисти и разбира се с много българчета, с които да обменят съвети във физическо отношение и да подобрят техниката си. Обикновеното българите стават професионалисти на 15-16, а в Азия на 20 заради програмите за развитие. Тенисът се променя. За това съм тук в България, за да се запозная, да гледам и да осигурим по-добро бъдеще за младите таланти.”

„Трудно е да развиваме тениса в Южна Корея, предимно заради климата, огромните разходи, които трябва да се покрият, за да могат да участват на турнири нашите тенисисти. В Китай и Япония е много популярен спорта, но при нас е по-тежко, но все пак има развитите на тениса сред младите. Най-популярният ни спорт е голф, особено женския, където имаме успехи” продължи тенис шефа на южнокорейската федерация по тенис.

„Имаме условия да поканим български състезатели в Китай и Корея. В Корея имаме силен мъжки тенис,а женският пък е много добър в Китай. Аз се надявам да посещаваме повече Европа, за да можем и да обменяме опит. Гледаме много тренировки по интернет, но не знаем много от детайлите” завърши Браян Динг

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още