Най-кратко задържалият се треньор, който бе начело на тима си само за 10 минути

dsport.bg

Пренасяме се през 2007 година в четвъртото ниво на английския футбол – Лига 2. Отборът на Торки е изпаднал в Националната лига, което е петото ниво на английската футболна пирамида. Закономерно старши треньорът Кейт Кърл е уволнен, а на негово място е назначен Лирой Росеньор.

Мениджърът от Сиера Леоне обаче е освободен от длъжността си само 10 минути, след като е бил назначен. Защо обаче се случва това?

Лирой Росеньор е бил начело на Торки Юнайтед в продължение на четири сезона между 2002 и 2006-а година. Когато клубът изпада в криза, изпълнителният директор Деби Хенкокс назначава Росеньор в 16:15 часа, а това се случва на среща със мажоритарния тогава собственик на клуба Майк Бейтсън.

Срещата продължава, а няколко минути по-късно Бейтсън обявява, че продава клуба на консорциум, начело на който застават Крис Бойс и Колин Лий. Новите собственици на Торки обаче настояват за реновация на клуба, която включва нов старши треньор, който ще бъде обявен от Бойс.

Така се стига до 16:26, когато Крис Бойс обявява, че Лирой Росеньор е освободен от длъжността си на наставник на Торки. Тогава наставникът, който вече 10 минути бе начело на клуба получава телефонно обаждане от Бейтсън, който му казва, че е уволнен от поста, защото е току-що е продал клуба. Треньорът е шокиран от информацията като първоначално не вярва на случващото се. На по-късен етап се твърди, че Росеньор всъщност не е бил освободен, но фактите сочат, че именно това се е случило.

С тази случка Лирой Росеньор се превръща в най-кратко задържалия се мениджър в историята на световния футбол, побеждавайки дотогавашния рекордьор Дейв Басет, който е бил начело на Кристъл Палас за период от малко над 48 часа на Кристъл Палас през 1984 година.

Говорейки пред „ВВС“ Лирой Росеньор разкрива: „Излязох от заседанието, на което ме назначиха, тъй като собствениците започнаха да говорят за политиката на Торки, след като клубът изпадна и започнаха да правят планове за бъдещето управление. След 10 минути Майк Бейтсън ми се обади и ми каза, че съм освободен“.

„Помислих си, че се шегува с мен и първоначално не повярвах, защото се познавах с Майк. Но не след дълго го обявиха официално. Това беше странно решение, защото бях начело на клуба преди това за 4-годишен период. Дори тогава спечелихме промоция за Лига 1, но се разделихме по взаимно съгласие, тъй като се върнахме в Лига 2 сезон по-късно. Никога не съм бил проблем за ръководството, тъй като те винаги разполагаха с всичко, а аз се грижех само за футболистите и какво се случва на терена“, казва още Росеньор в интервюто си пред „ВВС“, в което разказва за краткия си втори период начело на Торки Юнайтед.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още