УЕФА официално обяви създаването на трети европейски клубен турнир, който ще стартира през 2021-а година и ще носи името Купа на Конференциите. От европейската централа обявиха, че това ще е шанс за отборите от по-ниско ниво да играят по-дълго в Европа, а първосигналните реакции у нас бяха позитивни, включващи коментари, че това ще даде шанс за изява на повече родни отбори в Европа. Нищо подобно обаче не се предвижда. Вглеждайки се детайлно във формата на новия турнир, в това как изобщо ще бъдат разпределени квотите за него и за останалите турнири, то няма как да не стигнем до извода, че Купата на Конференциите изобщо не е толкова добра новина за родния футбол.

Dsport.bg отговаря на най-важните въпроси, свързани с новия турнир!

Ще има ли повече български отбори в Европа?

Отговорът е НЕ! Надеждите, че едва ли не петият и шестият в родното първенство ще получат място в новия турнир са далеч от реалността. А тя е далеч по-неприятна - просто квотите, които до момента родните тимове получаваха за Лига Европа, от 2021 година ще бъдат за Купата на Конференциите!

Тоест българските отбори в Европа остават четири - шампионът ни ще играе както и досега в квалификациите на Шампионска лига, а носителят на Купата на България, както и вторият, и третият в първенството, ще се подвизават в "турнира на бедните", какъвто се оказва на Купата на Конференциите.

Като цяло няма да има никакви промени в квотите, които отделните държави ще получат за евротурнирите. Потърпевши са нациите след 15-о място в ранглистта на УЕФА. В нея към момента България е на 28-о място, така че съдбата на родния футбол за старта на новия турнир изглежда сигурна.

Колко и какви отбори ще участват в новия турнир?

В груповата фаза на надпреварата ще има 32 отбора. Така УЕФА изпълнява обявената цел повече държави да имат тимове в групи на европейски турнири. Само че като цяло в Купа на Конференциите тимовете ще бъдат много по-слаби, защото ще бъдат приоритетно от по-малките футболни нации като България. 

Трите родни представителя ще започват по всяка вероятност от втория квалификационен кръг и ще трябва да преодолеят общо три кръга, за да стигнат до групите. Ако до 2021-а страната ни изпадне от топ 29 в ранглистата на УЕФА, стартът ще бъде още от първи кръг.

От топ 5 първенствата на Европа ще има едва по един отбор, включващ се от плейофите. И при тях участникът ще е за сметка на Лига Европа, тоест държави като Англия, Испания, Германия и Италия вече ще имат 2 отбора в Лига Европа и 1 в Купа на Конференциите вместо 3 в ЛЕ както досега. 

В групите и квалификациите на новия турнир ще се включват и тимове, отпаднали в предварителните кръгове на Лига Европа.

Какъв ще е форматът на турнира?

32-а отбора, участващи в групите, ще бъдат разпределени в 8 групи по 4 отбора като победителите в тях се класират директно за осминафиналите. Вторите в групите пък ще играят допълнителен кръг на елиминации срещу третите отбори в групите на Лига Европа.

Оттам насетне турнирът продължава в обичайните мачове на елиминации в два двубоя. Финалът е в един мач, а наградата за шампиона ще бъде място в групите на Лига Европа през следващата кампания.

Как ще се промени Лига Европа?

Голямата промяна за втория по сила турнир е, че в груповата му фаза вече ще участват 32 отбора вместо досегашните 48. Фокусът в Лига Европа ще е именно върху групите, защото предварителните кръгове ще са едва два като в тях ще участват отбори от държавите между 7-о и 15-о място в ранглистата на УЕФА плюс отпадналите от квалификациите в Шампионска лига. Участниците в Лига Европа от топ 6 първенствата пък ще се включват директно в групите.

Допълнителният бонус за участниците в Лига Европа е споменатата и по-горе възможност на третите отбори в групите да продължават участие в елиминациите на Купата на Конференциите.

Кога ще се провеждат мачовете?

Двубоите в Купата на Конференциите, както и тези в Лига Европа, ще се провеждат в четвъртък в два часови пояса - от 19:45 и от 22 часа българско време. От 2021-а година тези начални часове ще се ползват и в мачовете в Шампионска лига във вторник и сряда.

Променя ли се ситуацията в Европа за българския шампион?

В глобален мащаб отговорът на този въпрос е НЕ. Родният първенец ще продължи да се включва от първия квалификационен кръг на Шампионска лига и ще трябва да преодолее четири кръга, ако иска да стигне до групите на "турнира на богатите". По настоящия регламент отпадане в някой от кръговете означава продължаване в Лига Европа. Именно по този начин и този сезон Лудогорец в крайна сметка стигна до групите на втория турнир.

Единствената промяна, която засяга първенецът на България, ще бъде, че от 2021-а, ако тимът ни отпадне още в първия квалификационен кръг на ШЛ, ще продължи участието си в "шампионския поток" на квалификациите в Купата на Конференциите, вместо в тези на Лига Европа. При отпадане в следващите кръгове на ШЛ променя няма и продължаването ще бъде в ЛЕ.

Изводите 

След всичко написано предполагам и сами стигнахте до извода, че Купата на Конференциите действително ще бъде турнирът за отбори от нашата черга. Основното е, че три от четирите български отбора ще участват именно в този турнир, вместо в Лига Европа както бе досега. Да, много по-вероятно е това да доведе до по-голям шанс за родните представители да играят в групи, но в тях съперниците едва ли ще бъдат особено вълнуващи имена, а срещите с европейски грандове остават мираж.

На практика участие на роден отбор в групите на Лига Европа ще бъде възможно само за шампиона ни, ако той отпадне в квалификациите на Шампионска лига. А групите на ШЛ си остават същата много, много сложна задача.

Ето и мнението по темата на Ники Александров: Вън клошарите от (на) Европа!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS