Наказаха президента на РУСАФ и други официални лица заради антидопингови нарушения

dsport.bg

Президентът на Руската федерация по лека атлетика и официални лица бяха наказани за „сериозни нарушения“ на антидопинговите правила, което постави под още по-голяма въпросителна участието на страната на Олимпийските игри в Токио догодина.
Наказанията дойдоха след като Лекоатлетическият съюз по интегритет (АИУ) обвини Руската федерация по лека атлетика (РУСАФ) в попречването на разследването срещу високия скачач Данил Лисенко, сребърен медалист от Световното в Лондон през 2017. Президентът на РУСАФ Дмитрий Шляхтин и изпълнителният директор на федерацията Александър Паркин са с временно преустановени права. Лисенко и треньорът му също бяха наказани.

Русия е със забрана да участва като страна в леката атлетика от 2015-а насам, след като Международната антидопингова агенция (УАДА) намери доказателства за широкоразпространен допинг в спорта. Някои руски атлети, включително Лисенко, получиха разрешение да се състезават под неутрален флаг. Миналата година статутът на Лисенко бе премахнат от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ), след като той не успя да информира за местоположението си, за да даде допинг проба. АИУ заяви в четвъртък, че 15-месечното разследване открило, че Шляхтин и Паркин били въвлечени в „доставянето на фалшиви обяснения и фалшифицирани документи на АИУ в опит да изяснят проблемите с липсата на информация за местоположението на атлета“.

От Лекоатлетическия съюз по интегритет вече заявиха, че Лисенко е виновен заради три случая, в които е отказал да даде местоположението си за 12 месеца. Всяка комбинация от три пропуснати теста в рамките на 12-месечен период се счита за нарушение на антидопинговите правила. От АИУ дадоха време на обвинения до 12 декември да обжалва наказанието си. Шляхтин заяви, че официални лица от РУСАФ ще се съберат, за да обсъдят своя отговор на случая и това кой ще застане като временен президент на федерацията, докато той е с преустановени права. Според новите правила, УАДА разполага с правомощията да наложи забрана на страни от големи международни форуми, включително и Игрите в Токио, въпреки че решението й може да бъде обжалвано в Спортния арбитражен съд в Лозана. 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук