Когато Мартин Пилкингтън отбелязва победния гол за своя тим Аштън Юнайтед срещу Файлд във ФА Къп, той не знае да се радва ли, да плаче ли. Докато съотборниците му празнуват  изненадващата победа като гости с 1:0, Пилкингтън е ужасен, защото голът, който е отбелязал, му струва 100 паунда. Той е заложил тази сума отборът му да се провали, а печалбата, ако това се случи, е около 50% от седмичната му заплата 220 долара.

Няколко месеца по-късно нови правила на Футболната асоциация са приети. Те забраняват всеки футболист от първите осем нива на английския футбол да залага на каквито и да е футболни мачове по света. Точно по това време Пилкингтън е зависим от хазарта. За три години, от 2014 до 2016, той прави 831 футболни залога още докато е играч на Аштън.

Футболната асоциация провежда разследване  и така той получава наказание от четири години през 2016, което впоследствие е намалено и той вече може да играе. След изтеклата забрана нападателят се завърна на терена в събота и бе на разположение на отбора си Бъкстън, който постигна убедителна победа като гост с 4:0 срещу тима на Ромулус в мач от първия квалификационен кръг на ФА Къп.

В откровено интервю пред „BBC” Пилкингтън разказва за своята хазартна зависимост, залозите срещу собствения си отбор, мрачните мисли, които го връхлитат след забраната и как в момента изгражда наново своя живот, докато играе в първенство, спонсорирано от букмейкърска компания: „Хазартът на 100% вреди. Футболът е всичко за мен. Когато научих, че не ми е позволено да играя, изпаднах в депресия, имах мрачни мисли. Ако млади футболисти могат да си вземат поука от моята история, ще се радвам да бъдa полезен“.

В пика на неговата зависимост роденият в Манчестър атакуващ футболист има 7 профила в различни сайтове за спортни залози, докато е играч на Аштън Юнайтед в Северната Висша лига (NPL): „От ФА ме попитаха на кои отбори залагам. Въпросът трябваше да бъде на кои отбори не залагам. Обичах да залагам на всички.“

От 831 мача, на които е заложил, в 48 взима участие неговия тим. На 16 от тях той залага отборът му да претърпи поражение, като в 6 от срещите е сред титулярите. От ФА отричат в случая да става въпрос за уредени мачове и нямат такива съмнения.

Пилкингтън се опитва да обясни защо залага срещу своя тим: „Когато очаквах да имаме тежък сблъсък, аз слагах пари за победа на противниковия отбор. За мача от ФА Къп срещу Файлд си помислих, че какъвто и да е изхода от двубоя ще съм на печалба. Ако ни бяха победили, поне щях да спечеля малко пари. Мисля, че парите, които щях да спечеля при поражение бяха повече от бонусите, които получихме след успеха. Когато споделих със съотборниците си, че съм заложил да загубим мача, а в крайна сметка победният гол бе мое дело, те се засмяха. Аз работя за чичо си, който монтира подове, но ние сме подизпълнители и затова не знаем колко работа ще имаме. Така аз използвах някои дни да търся печалба. Най-големият ми доход все пак идваше от футбола“.

Първият залог на Мартин е на 15-годишна възраст. Всеки уикенд той залага до около 250 паунда в периода, когато е най-пристрастен към хазарта. Според него обаче никога не е претърпявал сериозни загуби: „Винаги залагах на най-ранните мачове през деня, после изчаквах испанските мачове, които бяха късно вечерта. Всички залози правих в интернет. Тъй като не използвах кеш, можех лесно да следя колко пари съм заложил. Определено бях зависим. Трудно е да се измъкнеш от подобно нещо“.

За Аштън централният нападател има отбелязани 70 гола в 153 мача. Интерес към него имат Салфорд и Файлд преди от ФА да научат за залозите, които прави и да му наложат тежко наказание.

От английската футболна асоциация се усъмняват, когато научават за многото заложени пари на домакинския мач на Аштън срещу Ръшъл през април 2015. Домакините в срещата вече са си осигурили класиране на плейофите за промоция в горната дивизия и в лагера им се знае, че ключови футболисти няма да вземат участие, за да им се даде почивка за сблъсъка след три дни срещу местния конкурент Курсон Аштън. Пилкингтън не взима участие и Аштън Юнайтед губят с 1:2, което предизвиква разследване на ФА на много от играчите на домакините. В доклада на асоциацията се споменава, че чичото на Пилкингтън е заложил 200 долара за загуба на домакините и спечелил 875. Нападателят споделя: „Винаги с чичо ми сме коментирали футбол. Аз нямах представа какъв ще е титулярния ни състав до последния момент, когато оставаха 60 минути до първия съдийски сигнал. Някой беше казал, че мачът ще бъде уреден, с което от ФА не се съгласиха, като изгледаха репортаж от него“.

Без значение от това, разследващи вече са надушили Пилкингтън и съвсем скоро ще научат за хазартната му зависимост. Нападателят разказва за първите мигове след като е научил, че от ФА са започнали да го разследват: „Работех, когато треньорът ми се обади. Той каза, че от Футболната асоциация са се появили на тренировка и са разпитвали съотборниците ми за спортни залози. Не бях да тренирам ,защото бях зает с друга работа и първоначално си помислих, че той се шегува. Когато се уверих, че това не е шега, разбрах, че съм загазил, поради всички мои залози. Аз не криех нищо. Всички акаунти бяха на мое име. Започнах да се паникьосвам“.

Той си признава, че е нарушил правилата, които забраняват футболните залози и иска да бъде изслушан персонално. Изслушването е насрочено да се състои на „Уембли“. По това време Пилкингтън живее в бедност и не може да си позволи билет до Лондон. Поради тази причина двучасовото изслушване се състои в хотел в Манчестър, който е близо до тренировъчното игрище на клуба му Аштън. Футболистът признава, че е запознат с новоприетите правила от ФА, но заявява, че не е прочел документа до край. Той също така разкрива, че е потърсил помощ за хазартната си зависимост и посещава срещи, които имат цел да помогнат на такива хора: „Бях наивен. Никога не съм мамил. Когато съм на игрището, винаги играя на 100% за победата“.

Играчът е отпратен вкъщи, докато се реши неговата съдба и задачата да го уведоми за продължителността на наказанието му е възложена на мениджъра Пол Филипс. Пилкингтън разказва как се е почувствал, като е разбрал, че няма да може да играе 4 години: „Когато за първи път научих, че съм получил 4-годишно наказание, не се натъжих много. В началото не бях толкова притеснен, но с течение на времето се чувствах все по-зле. Започнах да залагам и да пия повече. Бях безпомощен. Сякаш бях изхвърлен в кофата за боклук. Практикувам футбол от 5-годишен. Успях да се изкача от кръчмарски тим до отбор, играещ в седмото ниво на английския футбол. Точно преди наказанието имаше по-силни клубове, които следяха моите прояви. Вкарвах много и бях в разцвета на силите си. След забраната мечтата ми да бъде професионален футболист се изпари. Изключително много съжалявам за това, което сторих. Направих го в опит да спечеля повече пари. Не обвинявам Футболната асоциация. Бях хванат и нямаше какво да направя“.

Докато дава това интервю пред „BBC”, Пилкингтън има травма в прасеца, която ограничава игровите му минути за новия му отбор Бъкстън. Начело на тима е Пол Филипс, бившият треньор на Аштън. Мениджърът не губи време и веднага привлича нападателя, въпреки че той няма записан официален мач от 2016 досега. Филипс споделя какво мисли за него: „Момчето си научи урока и заслужава да получи втори шанс".

Ироничното е, че новият клуб на Пилкингтън е спонсориран от букмейкър. Нападателят заявява: „Ще излъжа, ако кажа, че не съм ползвал този букмейкър в миналото. Моят съвет към всички млади футболисти е да стоят далеч от хазарта. Повярвайте ми не си струва да се забърквате“.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS