Новият изпълнителен директор на Ботев Пловдив Даниед Сереидо даде обширно интервю пред mailchi.mp, в което говори за новото си амплоа в Пловдив и визията му за бъдещето на "канарчетата". 

Ботев Пловдив подписа с ганайска перла, ще дебютира срещу Арда

Даниел, от 7 януари си изпълнителен директор на Ботев. Как се стигна до назначаването ти?
Получих обаждане няколко месеца по-рано, в което ме попитаха дали съм съгласен да ръководя клуб от Източна Европа. Не получих повече детайли, както и името на клуба. Това ме развълнува. Работехме няколко месеца, проучихме възможностите и проекта, като накрая, на 4-ти януари, получих последното обаждане, в което научих, че ще пътувам до България, за да се присъединя към Ботев.

Знаеше ли нещо за българския футбол и за Ботев?
Футболът не е само работа за мен, а и хоби. Бях по-навътре с българския футбол по време на златното поколение на националния отбор. Топ футболисти от България са играли в Испания. Отборът след Испания, който подкрепях на Световното първенство в САЩ през 1994, беше България. Разбира се, бях чувал за Ботев. Най-вече за историческите мачове срещу Бaрселона и Атлетико Мадрид.

Преди да се присъединиш към Ботев ти работеше за Ла Лига и беше представител на шампионата в Източна Европа. Какви бяха твоите задължения?
4 години работех за Ла Лига като част от проект за рекламирането на испанския футбол. Моята задача беше да повиша стойността на продукта чрез различни дейности. От бизнес гледна точка аз работех с телевизията, притежаваща правата за излъчване на мачовете, договарях спонсорски договори, работех с местните власти, организирах маркетингови събития.

След месец на работа 24/7 вече имам представа какво направих за Бoтев, какво се случва и какво предстои да бъде направено. Не е лесна задача, но мислим, че клубът има голям потенциал да бъде на върха на българския футбол. Не само на терена, но и от бизнес гледна точка.

Колко голям е клубът? Колко души работят за него?
Имаме около 80 души, които работят директно за клуба. Повече от 50 от тях работят за първия отбор и академията. Останалите са част от мениджмънта на клуба. Едно от най-важните неща от проекта е да оптимизираме задачите и отговорностите на нашите служители, както и да създадем предпоставки за развитие, което ще спомогне за по-бързия растеж на клуба.

39% от клуба е собственост на компания с името ТС-ИМЕ. Тази компания в момента е в състояние на банкрут и сега мажоритарният собственик, държащ 61%, иска да откупи останалата част от акциите. Това вярно ли е?
Вярно е! В момента се събират средства за откупуването на акциите от ТС-ИМЕ.

Кои са най-големите проблеми, с които трябва да се справиш в момента?
Винаги ще има проблеми, които трябва да бъдат разрешавани. Сега работим по това да положим основите на успешен клуб във всички сфери - от финанси до човешки ресурси и спорт. Това ще отнеме време и работа. Започнах работа в клуба въпреки сегашните проблеми. Виждам голям потенциал и светло бъдеще. Най-важното в момента е проектът, свързан с академията на клуба. Искаме да изградим световноизвестна и модерна футболна инфраструктура, както и една от най-добрите академии в Европа с наша собствена методология.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS