Близо 4 месеца, след като сезонът трябваше да започне, все пак кампанията във Формула 1 ще бъде стартирана този уикенд със състезание в Австрия. С него ще започне и опитът на Люис Хамилтън да изравни Михаел Шумахер и неговите рекордни 7 титли.

Това, което ще последва в следващите месеци обаче ще бъде много по-различно от това, с което сме свикнали във Формула 1. Причината, разбира се, се казва Covid-19 и води до много промени и ограничения.

Така откриващото състезание за сезона ще донесе и първото Гран при в историята, проведено при закрити врата – без публика, спонсори, ВИП гости и така нататък. Телевизионното излъчване също ще бъде по-различно, защото традиционните интервюта от пистата, понякога с пилоти непосредствено преди старта, няма да бъдат налични, тъй като репортерите няма да бъдат допускани.

Много по-различна ще бъде и церемонията по награждаването. Забравете за пръскане с шампанско, насочено към купа от служители на отборите и фенове. Вместо това най-вероятно ще има формално раздаване на трофеите на самата писта със спазване на социална дистанция от пилотите.

Боксовете на отборите също ще бъдат по-различни, тъй като в тях няма да ги има традиционните ВИП гости. Освен това тимовете ще имат допълнителни палатки, за да получат повече пространство.

Логистиката също ще е различна, тъй като болидите и различните багажи ще бъдат доставени със сухоземен транспорт, а не с въздушен.

Също така всеки, който пристигне в Австрия за състезанието, ще трябва да даде негативен тест за Covid-19. В последствие тестове ще бъдат правени на всеки пет дни и незабавно при проявени симптоми. Постоянно ще се мери и температурата.

„Новото нормално“ във Формула 1

Без зрители

За първи път фенове няма да бъдат позволени на пистата. Формула 1 въвежда и лимит за отборите и представители на медиите

Лимит на служители

Отборите ще могат да разполагат с не повече от 80 служители (в сравнение с обичайните 130), сред които оперативно ядро от 60.

Лична защита

Ще има минимален контакт между отборите, а механиците и инженерите ще трябва да носят маски през повечето време.

Онлайн интервюта

Повечето медийни изяви и пресконференции ще бъдат онлайн, през платформата Zoom. В бокса ще има минимален брой репортери.

Подготовка на старта

Преди състезанието, всеки отбор ще има право на до 40 души на стартовата решетка. Пилотите няма да стоят заедно за националния химн.

Почетната стълбичка

Празненства на почетната стълбичка след състезанието няма да има. От Формула 1 предстои да обявят детайлите, но се очаква формално раздаване на купите на самата писта.

Мерцедес ще използва черни болиди в подкрепа на борбата срещу расизма

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS