Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев инспектира безопасността на стадион  „Локомотив“  и подписа заповед, с която разрешава на съоръжението да се състоят международни спортни състезания.

Инспекцията бе направена заедно с областна комисия, в която влизат представители на Областна администрация, Община Пловдив, Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН), Териториалната дирекция „Национална сигурност“. Тя трябва да удостовери, че стадионът отговаря на общо 17 изисквания, описани в  чл. 7б на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Част от изискванията предвиждат седалките за зрителите да са здраво фиксирани, изработени от огнеупорен материал и с дължина на облегалката минимум 30 сантиметра. Трибуните също така трябва да са закрепени към носещата основа на стадиона и да не бъдат изградени от тръбни елементи тип „скеле“. Освен това всеки стадион трябва да имат ясно обозначени места за хора с увреждания и техните придружители.

Минимум 5% от общия капацитет на стадиона пък трябва да бъде в сектор с подходящи заграждения за гостуващи фенове.

Общите площи трябва да бъдат добре осветени, да функционира аварийно осветление, а всяко едно спортно съоръжения трябва да има озвучителна уредба. Всеки стадион трябва да има още специално и добре оборудвано помещение за оказване на спешна лекарска помощ, изградено видео-наблюдение и изграден пропускателен режим на всеки от входовете.

Проверката на място установи, че всички изисквания за безопасност и сигурност на съоръжението са изпълнени, след което областният управител подписа заповед, с която разрешава провеждането на международни спортни събития за срок от 1 година.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS