Ръководните органи в английския футбол обявиха, че всички първенства се преустановяват поне до края на април заради разпространението на коронавируса. Първоначално футболът в Англия бе спрян до 3 април, но сега срокът се удължава. 

На срещата с шефовете в английския футбол взеха участие представители от всички 20 футболни клуба от Висшата лига.

Според разпоредбите на ФА сезон 2019/20 трябва да приключи преди 1 юни. Ръководните органи на английския футбол обаче по изключение са премахнали това правило и по този начин настоящата кампания се удължава за неопределено време.

Изявлението от ФА гласи: „Ръководствата на ФА, Висшата лига, Чемпиъншип и всички професионални женски първенства разбираме безпрецедентните времена, в които се намираме. Всички наши мисли са фокусирани върху заразените с COVID-19".

„Ние заедно търсим начини да продължим сезон 2019/2020. Всички местни и европейски мачове ще се изиграят възможно най-скоро, когато няма опасност от зараза. Колективно подкрепихме решението на УЕФА за отлагане на Европейското първенство с 1 година, така че да се освободи място във футболния календар местните купи и първенства, както и европейските клубни турнири, да се доиграят“.

„Според разпоредбите на ФА, сезонът в Англия трябва да приключи преди 1 юни, като всяко първенство само определя кога ще се изиграе последният мач от него. Бордът обаче по изключение прие да махне това правило от разпоредбите за сезон 2019/20. Освен това бе взето решението професионалният футбол в Англия да спре до 30 април“.

„Разпространението на COVID-19 остава неясноти около бъдещето. Ние можем да уверим, че животът и здравето на футболистите, треньорите и феновете са наш приоритет. Ще продължим да работим в тясна връзка с правителството и ще изпълняваме всички негови препоръки. Ще проучим всички възможни опции да подновим сезона, когато ситуацията го позволява. Искаме отново да подчертаем, че мислите ни са насочени към всички афектирани от коронавируса“, завършва изявлението.

Загуба от 4 милиарда евро грози водещите първенства

Английски клуб освободи 60 свои служители

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS