Олимпийските игри в Токио – рекорд за заявени гей спортисти

dsport.bg

Олимпийските игри в Токио ще бъде спортното състезание, което ще събере най-много заявили се открито гей спортисти в света. На игрите ще участват най-малко 141 лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални спортисти, което е повече от два пъти броя на тези, които са участвали в игрите в Рио през 2016 година.

В Токио ще има повече публично обявени ЛГБТ спортисти, отколкото е броят на спортистите, които са участвали във всички предишни Олимпийски игри взети заедно. Необичайната, но очаквана новина отразява нарастващото приемане на ЛГБТ хората в света на спорта и самото общество. Социалните медии осигуриха на хиляди спортисти възможността да заявят себе си.

На летните олимпийски игри през 2013 година едва 23-ма спортисти открито бяха обявили, че са от ЛГБТ, докато през 2016 техния брой е 56.

“Олимпийските игри тази година ще са най-откровените за гей обществото, което е невероятно“ призна канадският плувец Маркус Турмайр. Той е участвал и в игрите през 2016 година, но тогава не се е заявил като такъв. „Възможността да се състезавам с най-добрите в света и да покажа моето истинско „аз“ показва докъде сме стигнали в света на спорта. Надявам се, че като участвам в тези игри мога да покажа на всички, че съществуваме“, казва още Турмайр.

Общо 25 различни държави ще бъдат представени от поне един ЛГБТ състезател в 26 вида спорт, а в това число се включват и първите транссексуални атлети. САЩ е с най-голям брой – над 30 представителя. Те са последвани от Канада (16), Великобритания (15), Нидерландия (13), Нова Зеландия (9), Австралия (9) и Бразилия (9). От България няма нито един заявен такъв спортист.

Жените са много по-многобройни от мъжете, като съотношението е 8 към 1. Най-популярният спорт е женския футбол с над 30 заявени футболистки.

Стоманен корем и мощна фигура – как изглеждат руските ръгбистки (СНИМКИ)

Антисекс легла на Олимпийските игри в Токио

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още