Дарби Каунти, чийто треньор е легендата Уейн Рууни, е изправен пред фалит. Това стана ясно от интервюто, което собственикът на тима Мел Морис даде пред „Sky Sports News“. Той заяви, че клубът влиза в процес на администрация, като от актива на „овните“ ще бъдат взети 12 точки заради тези финансови проблеми, както и още 9 за нарушаване на правилата за финансов феърплей.

По този начин на Дарби Каунти ще му бъдат приспаднати цели 21 точки, след като обяви намерението си да влезе в администрация. От Английската футболна лига (EFL) потвърдиха, че на тимът ще бъдат отнети 12 точки след приключване на процеса по изпадане в несъстоятелност.

Собственикът Мел Морис заяви, че е „съсипан“, след като посочи като основен виновник за състоянието на клуба финансовото въздействие на COVID-19 и поредицата от неуспешни опити за справяне с тежката ситуация.

Очаква се администраторите да бъдат назначени в клуба в началото на следващата седмица и ще поемат пълен контрол върху финансите на Дарби, който губи между 1,3 и 1,5 милиона паунда на месец. Техен приоритет ще бъде плащането към кредиторите на отбора.

Под ръководството на Морис клубът не е успял да изплати дълговете си, нито е било постигнато споразумение за продажба на други собственици, които да покрият дълговете на тима.

Приоритетът на Морис е да направи процеса възможно най-гладък и безболезнен и да се грижи преди всичко за служителите на клуба, които включват и мениджъра Уейн Рууни.

В изявление от клуба късно в петък се казва: „Това действие беше необходимо поради редица промени. Миналата седмица стана ясно, че процесът, който се провежда за намиране на купувач, вероятно няма да бъде успешен в близко бъдеще, въпреки преговорите с надеждни страни“.

„Иронията е, че финансовите прогнози на клуба показваха появата на финансово устойчива картина. Без пандемията на COVID-19 несъмнено щяхме да можем да търгуваме. Въпреки това, въздействието на пандемията и непредсказуемостта, която тя създаде, представлява твърде голямо напрежение. Апелираме към „EFL“ да помогне на клуба и администраторите по всякакъв начин в усилията да намерят купувач“, каза още Морис.

От футболната лига заявиха: „Клубът ще бъде обект на несъстоятелност съгласно условията на Правилника на „EFL“. В резултат на това на клуба ще му бъдат приспаднати 12 точки. След като „EFL“ получи официално уведомление за заявлението, приспадането ще се прилага. Лигата е разочарована от коментарите, направени от клуба по отношение на средствата за кредитиране в условията на COVID-19. „EFL“ влезе в увеличаване на дълга, за да предостави на клубовете си достъп до средства, които биха ги подкрепили при справянето с влиянието на коронавируса и, както при всеки друг заем, това бе предмет на срокове и критерии за допустимост, които Дерби Каунти не успя да изпълни. „EFL“ своевременно ще започне разговори със съответните страни с цел постигане на успешен резултат за дългосрочното бъдеще на клуба“.

В момента отборът на Рууни е на 16-то място в Чемпиъншип със само 7 точки след изиграването на 7 мача от шампионата.

Ман Юнайтед с проблем за близо 200 милиона

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS