Атанас Скатов загина в подножието на К2

dsport.bg

Българският алпинист Атанас Скатов е загинал в подножието на К2. Това съобщи Министерството на външните работи. Както е известно тялото на Скатов изчезна, след като въжето му се е скъсало на връщане от Лагер 3 към базовия лагер. В крайна сметка тялото му е било открито, но той е бил загинал.

Атанас Скатов е изчезнал на К2

Тялото на Скатов е било открито и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира към Скарду. Alpine Adventures Guides разкри, че в хеликоптера е била и годеницата на алпиниста, която се намирала в базовия лагер.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също изказа своите съболезнования към близките и семейството на родния алпинист.

Ето какво пък написаха от МНвР:

"С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като  единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!".

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още