Петър Ганев пред dsport: Очаквам Левски да няма проблем с лиценза, нелогично е клубът да фалира нарочно (ВИДЕО)

Томислав Русев Томислав Русев

Членът на Надзорния съвет на Левски Петър Ганев даде ексклузивно интервю пред Дарик радио и dsport за ситуацията в клуба. Той заяви, че очаква "сините" да нямат проблем с лиценза и добави, че му се струва нелогично отборът да фалира нарочно. 

Ганев също така коментира и финансовото състояние на клуба, решението да не бъде подновен договорът на Славиша Стоянович, както и други наболели теми.

"Тежестта, които стои повече от година, си остава. Има притеснение във финансовата част и липса на ясна перспектива. Затова е важно мажоритарният собственик да говори. Виждам много притеснение у хората и трябва някой да открехне вратата за това какво се случва в клуба. Надявам се следващата седмица Наско Сираков да говори за бъдещето, този сезон вече свърши, но той трябва да говори какво да очакват феновете занапред".

"Все още нямаме финалните документи за лиценза, но можем да кажем, че на 14 май Лицензионната комисия е имала заседание. На него са разгледани документите на Левски. След него получихме писмо, в което се казва, че документите се разгледани и след анализ на финансовите книжа Комисията е поискала някои уточннения. Едно от тях е справка от НАП - каква е ситуацията към текущата дата. Левски вече си е изплатил вноските от миналата година. Второто е доказателство за плащане към Камбуур, бившият клуб на Робътрта. Сумата е към 400 хиляди плюс малък процент от трансфера му. Това плащане е изчистено и документът е предоставен. Очакването да се направи това плащата внесе малко напрежение".

"Вноските, които Левски ще получи от трансфера на Робърта са две, втората е през 2022 година. Първата вноска закъсня с около две седмици. Оттам дойде напрежението. Плащането е направено. Левски няма какви други плащания да прави".

"Комисията имаше притеснения за финансовото състояние и на какво се дължат загубите. Отрицателният капитал също се следи зорко. Имаме загуба миналата година и ни попитаха какви мерки ще вземем. Клубът е отговорил и е аргументирал защо имаме такива резултати и какви мерки е предприел - спонсори, трансфери, намаляване на разходите".

"Дори днес е имало заседание на Комисията. Сигурно са гледани тези документи. Не знам кога ще вземат решение. Очакванията са Левски да няма проблеми с лиценза и да има такъв за следващия сезон. Мисля, че би следвало да получи лиценз. Разговорът обаче е какво правим занапред".

"Аз не знам коя е тази компания, за която се говори, че може да влезе в клуба с голяма сума и инфраструктурна инвестиция. Това са разговори, които Наско Сираков води. По някое време той трябва да обясни на обществеността какво става. Факт е, че излизат какви ли не новини. Аз се вълнувам да научим информация от реалния собственик".

"Факт е, че очевидно Сираков търси по-голямо решение и това е рисково, тъй като ако не се получи не се знае дали има ли план "Б". В такава ситуация бяхме и през декември, тогава намерихме два спонсора. Има и лоша алтернатива - продължаване на агонията. Да продължим да очакваме вноски по трансфери, вноски от договори със спонсори".

"Договорът с новия спонсор е на 3 вноски. Очакваме да имаме и приходи от абонаментни карти, членски карти. Средствата, които клубът генерира обаче отиват за стари задължения. Плащанията са свързани с Алар, Ейолфсон и други играчи, които отдавна не са тук. Затова има раздразнение и у Сираков, че не може да плаща на футболистите, които са на терена, за да се плащат стари задължения".

"Трябва основно клубът да мине през някакви промени, за да бъде успешен, ако не бъде намерен споснор. Сезонът свърши, време е да се намери изпълнителен директор, да се избере евентуално и нов Надзорен съвет. Вероятно ще има промени и в Управителния съвет". 

"Трябва да видим, че Левски няма спонсор от Топ 10 компаниите в България. Не успяваме да привлечем големи компании, освен бетинг компаниите. При бетинг компаните има очевиден интерес. Извън тях е по-трудно. Трябва да покажеш на компанията ефект от твоята дейност. Това го има в целият футбол. В момента имаме на 18 хиляди членове, много хора свалиха и приложението ни. Опитваме се да се променяме". 

"Клубът изпадна в известно безввремие. Трябва изпълнителен директор, промени в Управителния съвет. Трябва да намерим хора, които да управляват клуба, а не той да разчита на бащиците. Разделена е общността. Някои искат бащица, други клубът да функионира по различен начин. Пътят на бащицата е временен изход. В момента, в който се бутне той, всичко се разпада. Другият път минава през повече прозрачност. Като общност търсим решение".

"На тема треньор - това е решение изцяло на Наско Сираков. Най-добре е той да даде своята аргументация. Със сигурност боледуването на Славиша повлия. Аз видях, че през последните 2-3 седмици Сираков загуби всякаква вяра, че това е човекът, който да води Левски в следващите години. Според мен има и извън футболни неща. В някаква степен и липсата за визия занпред е повлияла".

"Ако дойде голям инвеститор, който да влезе с голяма сума, ще е добре. Ние обаче нямаме информация за тези преговори. Ако се появи такъв, теренът за действие вече е по-чист, тъй като много задължения се изплатиха. Това обаче ще има краткосрочен успех. Ако няма промяна в начина, по който оперира клубът, ще е трудно в дългосрочен план. Проблемът не е само до намирането на парите".

"Ако искаме да намерим и подходящ треньор, трябва да имаме план. Виждам потенциал в отбора. Струва ми се, че ако младите останат, с някои нови попълнения и добър треньор, може да получи нещо. Няма обаче да дойде добър треньор, ако не можем да отговорим на изискванията му, не само финансовите, а и за структурата на клуба". 

"Очакваме някои плащания - всеки момент ще влезе вноска по новия договор. Ще дойде вноска и от ТВ правата. Левски може да продължи с част от футболистите, но ако няма раздвижване в приходната част, ще бъде много трудно. Сега искаме да задържим голяма част от футболистите, трудно обаче влизаш в новия сезон, ако дължиш заплати за предния". 

"Дружество, което има натрупани загуби и ликвинди проблеми, не може да задраскa опасността да фалира. Няма логика обаче клубът да фалира нарочно. Последната година показа, че в дадени периоди клубът може да функционира нормално. Изборът е между много тежко функциониране и нормално такова". 

"Не мисля, че е имало натиск върху спонсори да не дават пари на Левски. Също така е трудно да се коментира дали има "командировани" спонсори. Когато има приход или разход феновете могат сами да се ориентират, кой е реален и кой изглежда измислен. Безкрайните аргументи, че клубът е дундуркан не изглеждат правилни. Трудно е изчистването от всички тези процеси".

"Винаги съм бил оптимист. Оптимизмът ми е свързан с това, че голяма част от момчетата са израснали в обора. Той изглежда естествен. Виждам потенциал. Въпросът е да не ги спъваме организационно. Трябва им добър треньор. Това е работа на ръководството. Трябва и нормален клуб, в който няма забавяне на заплатите и въпросителни около лиценза", каза Ганев.
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още