Петър Величков призова Конгресът да се проведе по модела на тези на ФИФА и УЕФА

Бойко Димитров Бойко Димитров

Петър Величков призова предстоящия Конгрес на БФС да се проведе по модела на тези на ФИФА и УЕФА. Той даде специално интервю за Дарик радио и dsport, в което говори за начина на провеждане на гласуването, като е категоричен, че урните трябва да се поставят пред делегатите и президиума, като по този начин ще има прозрачност при броенето, а не да се "ходи по тъмни стаички с чували с бюлетини". 

Петър Величков пред dsport: Михайлов е използвал служебното си положение, за да принуждава клубовете да подписват контрадекларация за Конгреса

"Защо е необходим Конгрес сега, а не през февруари 2022-ра? Първо, епидемиологичната обстановка тогава най-вероятно няма да го позволи или е по-вероятно да бъде по-неблагоприятна за това. Виждаме за какво използва времето сегашното ръководството на БФС - за заплахи, за манипулаци, за подготовка за Конгрес ала 2018 година, за което им е необходимо повече време. Знаете как бяха проведени изборите тогава - три бюлетини, трима кандидати, предварително изземване на бюлетините на другите кандидати".

"При нас дойде човек от Перник, който буквално ни заяви: "Аз внесох чувала с предварително подготвените бюлетини в 6 часа сутринта в столичен хотел". Дали това е така или не, ние няма как да знаем, но клубовете идват и споделят тези неща с нас, едва ли не да ни предпазят от подобни манипулации. Това са клубове, които са участвали в Конгреса през 2018-та". 

"Ние не сме разследващ орган и няма как да тръгнем да разследваме дали това е било така или не. Защо обаче клубовете трябва да го правят това. Те го направиха в духа да ни предпазят". 

"Защо бе отменен свикания и обявен Конгрес на 25 юни? Тогава епидемичната обстановка беше прекрасна, за да се проведе този Конгрес. Защо преди това два Конгреса бяха отказани по същия начин? Защо въобще бяха насрочвани в есенно-зимния период в тази пандемия? Смятате ли, че това е случайно?".

"Смятам, че те в момента тикат нещата към февруари 2022-ра с надеждата, че тогава епидемичната обстановка няма да позволи провеждането на Конгрес. Да не говорим, че пропуснахме лятото на 2020 година. Тогава можехме спокойно да си свикаме Конгрес, да го проведем и отдавна да сме забравили и новото ръководство да има възможност да работи с добър хоризонт". 

"Първият опит да бъде бламирана тази подписа е чрез тези контрадекларации. Вдигна се шум, говори се много за това. Внимателно слушах Атанас Фурнаджиев, с когото сме приятели и аз безкрайно много уважавам. В момента те тръгват в посока да обясняват, че се проверява в подписката дали има клубове, които не са регистрирани в Министерството на младежта и спорта. Това са пълни глупости. Ако все още има клубове, които не са регистрирани в ММС по съответния закон, вероятно подлежат на някаква административна санкция. По никакъв начин обаче техните права да гласуват и тяхното членство не могат да бъдат поставени под въпрос. Единственият начин за изключване на членове е с решение на Изпълкома. Това е по устав на БФС. И това е във връзка с неучастие в първенствата и неплащане на членски внос". 

"Вече е време да говорим за най-важното нещо - готов ли е Михайлов да проведе Конгрес по примера на ФИФА и УЕФА с гласуване и броене на гласовете вътре в залата, пред всички делегати. Нека да видим на ФИФА и УЕФА конгресите и ще разберем за какво говорим. Готови ли са да предприемат и други мерки за изсветляване на процеса по гласуване и броене на гласовете. По този начин ще се разсеят абсолютно всички съмнения и новото ръководството ще бъде достатъчно добре легитимирано и прието от клубовете. Трябва да се направи максимално прозрачно. Да се гласува отпред - пред делегатите, пред президиума. Слагат се урните там и се гласува пред делегатите и президиума и там се броят гласовете. Не да се крият по разни тъмни стаички и тези бюлетини да отидат в един чувал, а в урната да се изсипе друг чувал. Българският футбол няма нужда от това. Стига с тази конфронтация. Нека всички имаме достойноството да проведем един нормален Конгрес, да спазим дневния ред на футболната общественост и което и да е ръководството, което ще бъде избрано да бъде оставено да работи. По-лошо от това няма как да стане", каза той.
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ