Петър Величков: Процесът е започнал, но не е завършил, оставката ще се приема с явно гласуване от конгреса

dsport.bg

Петър Величков, който е част от екипа на Димитър Бербатов коментира ситуацията в българския футбол след оставката на Борислав Михайлов. Той бе гост в студиото на bTV в предаването „Тази сутрин“.

Венци Стефанов: Боби бе обсебил всичко и решаваше сам, новият президент трябва да е със здрави панталони и да може да казва „Не!“

„Иска ми се оттук нататък да започнем да говорим не за недъзите, които доведоха футбола до това състояние, а до обединение на футболната общност. Надяваме се, че този път сме на път да скъсаме на това ръководство. Бяхме обвиняване, че сме тежки опоненти на Михайлов и неговия екип, не представяме нелицеприятно на нещата в БФС. Няма как, когато опонента ти след 15 години не е постигнал нищо, доведе футбола до това състояние и иска да остане, няма как да не говорим за този опонент. Тази конфронтация никой не я искал. Ако Михайлов не се бе върнал, след първата си оставка и не бе направил тези манипулации, нямаше да се стигне до такива неща от кухнята“, започна Величков.

„Оставката може да влезе в сила само тогава, когато конгресът, който е избрал президента гласува тази оставка. Конгресът е този, който може да приеме оставката. Този процес по приключване на това управление е започнал, но далеч не е завършил. В момента нито един член на Изпълкома не е подал оставка. Това се набива на очи, но може да означава точно това – изчакваме в момента бурята да премине да се успокоят нещата, изчакваме да видим какво ще стане ротацията в кабинета. Цялата политическа класа и хората скочиха и казаха, че този президент трябва да си отиде. Ако тази ротация обаче не се осъществи и има едно служебно правителство, дневният ред на държавата се сменя, фокусът няма да бъде толкова голям и аз няма да се учудя, ако се тръгне да се работи в тази посока. А именно – след като бурята премине, клубовете да бъдат притеснявани с познатите методи, с които работи това ръководство и при едно явно гласуване оставката да не бъде подкрепена. Апелът ми е към тези клубове – трябва да осъзнаят отговорността, която носят, трябва да бъдат смели. Това е първата и последна стъпка за приключване управлението на това ръководство“, каза Величков.

Той коментира и процедурите, които бяха обявени след Изпълкома в понеделник. „Ако това, което обявиха, че Изпълкомът ще бъде свикан другата седмица и той ще свика конгреса, началото е оптимистично и началото е правилно. По отношение на самия конгрес, който ще бъде проведен. Ако бъде направен правилния дневен ред, правилните точки залегнат в работата на конгреса, всички онези два предходни конгреса, които се оспорват в съда ще загубят предмет. Дневният ред на конгреса трябва да бъде направен от сериозни хора юристи, които на практика да сложат край на споровете в съда по отношение на предните два конгреса“, допълни той.

„Разликата в гласове на предишния конгрес беше 11 гласа, което означава 6 клуба. Ние щяхме да сме в същото положение. Дори Бербатов да беше избран клубове, подкрепящи Михайлов, щяха да обжалват. Имаше достатъчно причини, защото Конгресът беше опорочен. По отношение на силите. Да, много клубове, които подкрепяха промяната бяха изключени. Това не бяха клубове, които подкрепяха Бербатов, а клубове, които искаха промяна. Ние два пъти обиколихме България, срещнахме се с всички клубове. Много клубове искаха промяна, харесваха Бербатов, екипа, промяната, не бяха смели и се притесняваха от последствието. Процесът трябва да завърши. Процесът ще завърши на Конгреса, когато тази оставка бъде приета. Не бива да се пропуска и факта, че гласуването на тази оставка ще бъде явно. Клубовете трябва да осъзнаят тази отговорност и те са онези, които ще сложат край на това ръководство. Процесът не е завършил“, натърти още веднъж Величков.

Той коментира и визираната от Георги Градев среща между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов. „Всичко знам за тази среща, но тя беше между мен и Михайлов и то по личен неприятен повод и ще спра дотук. Можеха нещата да се развият по-спокойно, ако Михайлов тогава не си бе оттеглил оставката. Когато ние тръгнахме започнахме да спорим с други опоненти. На практика използвах тогава случая и го помолих човешки да си тръгне. Тогава неговата позиция беше друга“, каза Величков.

„Иска ми се бързо да начертая нещата, които трябва да се случат. Първо тази оставка трябва да бъде приета. Клубовете трябва да понесат отговорност и да го завършат. Оттам нататък – как трябва да бъде свикан конгреса, къде ще бъде конгреса, защото в НДК в една зала имате всичко, което се случва. Ако отидем в хотел Маринела, където са правени конгреси, всички знаят какво се случват там. Там ходят организации, които искат да използват залата, която е компактна, има разни подходи към нея. Това са все въпросителни, които трябва да бъдат уточнени. Искрено се надявам и изборният процес от 12 октомври да бъде повторен едно към едно, защото изборният процес беше ОК, но тогава трябваше да има балотаж, който не направиха“, завърши той.

Борислав Михайлов подаде оставка

Ето кой Изпълком трябва да свика Конгрес

Лъжата, която изрече Боби Михайлов, след като подаде оставка (ВИДЕО)

Попов: Оставката на Михайлов е основание за извънреден изборен Конгрес, ще се приемат всякакви кандидатури (ВИДЕО)

Член на Изпълкома на БФС: Може би започва промяната, оставката на Михайлов ще бъде приета (ВИДЕО)

Михаил Касабов временно поема БФС, Емил Костадинов отказа

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ