Планът на Премиършип, ако няма повече мачове през сезона

Ливърпул шампион и увеличение на първенството на 22 отбора

| Англия | Емил Евтимов

Ръководството на английската Висша лига вече прави план за завършек на първенството при вариант, при който коронавирусът не позволи провеждането на нито един мач до края на сезона.

Към момента мачовете са забранени до 4 април, но изглежда много малко вероятно след това кампанията да бъде подновена.

Във вторник ръководството на Премиършип ще се срещне, за да дискутира какво да прави при такъв вариант. Вестник “Telegraph” обаче разкри най-вероятният сценарий. Най-важното при него е, че титлата ще бъде директно връчена на Ливърпул. В момента мърсисайдци имат аванс от 25 точки и се нуждаят от още две победи, за да са шампиони и на теория. Никой от останалите клубове не е против подобно обявяване на мърсисайдци за шампион, което ще значи първа тяхна титла от 30 години насам.

От другата страна на класирането, предложението ще бъде нито един отбор да не изпада, а първите два от Чемпиъншип в момента, Лийдс и Уест Бромич, да получат промоция. Така следващият сезон в Премиършип би бил с 22 отбора. За да бъдат изиграни всички тези мачове, ще трябва Купата на Лигата да бъде паузирана за един сезон. В следващата кампания пък цели пет отбора ще изпаднат от елита.

На срещата във вторник трябва да бъде взето и решение как да бъдат разпределени квотите за Шампионска лига и Лига Европа, ако първенството не продължи.

УЕФА организира видеоконференция, на която ще се реши бъдещето на футбола в Европа

Без футбол до септември, фалират множество клубове?

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още