Целта пред развитието на плажния волейбол в България е участие на българска двойна на Олимпиадата в Париж през 2024 година. Това е мнението на националния треньор на България Адриано Раул Тикао и Ярив Лернер – човекът, който го е довел у нас.

„Искаме да изградим общност от хора, които се занимават с плажен волейбол – заяви Тикао преди старта на финалния турнир от Националната верига по плажен волейбол на кортовете на Sofia Beach. – Организирахме четири международни турнира, шест или седем национални и вече имаме по-ясна представа с кого трябва да работим става въпрос за млади играчи, които още нямат 19 или 20 години. С тях ще се опитаме да изградим отбор, с който България да влезе в европейските надпревари, в световния тур и накрая да участва на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

„България е сила във волейбола в зала, но не мога да взема играчи от залата, да ги закарам на плажа и те веднага да заиграят добре плажен волейбол. За да си добър в плажния волейбол, трябва да изядеш много пясък, както казваме в Бразилия. Сигурен съм, че България има шанс да има и силни плажни волейболисти и целта ни е следващата лятна Олимпиада.”

„В България има волейболни таланти, това е неоспорим факт – допълни Ярив Лернер. – Ние ще се опитаме да им покажем, че с плажния волейбол има още един начин за развитие на кариерата им – както за тези, които искат да продължат да играят и след 30 или 35 години, така и за тези, които искат да започнат от самото начало.

„За да стигнем до Париж 2024 трябва да направим много стъпки, сега полагаме основите и трябва да действаме правилно в следващите етапи от развитието на плажния волейбол в България, за да успеем.”

Финалният турнир от Националната верига по плажен волейбол стартира днес на кортовете на Sofia Beach и мачовете ще се излъчват пряко по B1B Box с помощта на Булсатком. Предаванията стартират в 11:30 часа.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS