Пред dsport треньорът, който цели 20 години води един отбор за постоянството, любовта и работата

Инес Павлова Инес Павлова

В dsport ви представяме някои от треньорите в колективните спортове, които са успели да водят един отбор в продължение на десетки години. В България не са много подобни специалисти. Иван Халачев обаче съвсем скоро получи благодарствен плакет, че е отдал 20 години от живота си на волейболния Арда (Кърджали). Отборът неизменно е воден от него от 1999 година до ден днешен и в Суперлигата, и във Висшата лига.

„Този ми е 20-тият спортно-състезателен сезон начело на Арда. Като дете съм играл в юношеските формации на волейболния клуб в Кърдали. След това бях студент като започнах във ВИФ (сега НСА), но завърших в централния институт по физкултура в Москва, който се водеше в онези години като най-добрия в Европа. 1999-та ми предложиха да стана треньор на отбора като това бе почти като спасителна мисия защото тогава се занимавах с други работи. В началото започнах просто като доброволец, за да завърши тимът годината след като Георги Трендафилов се разболя. Трудно е за обяснение какво е да водиш един отбор 20 години, трудно, но и хубаво. Няма по-добро нещо от това човек да се занимава с това, което обича и това, което е учил. Всеки ден 20 години поне по 4 часа сутрин и следобед съм на едно и също място – зала „Арпезос“, така започна историята си пред dsport Иван Халачев.

По време на треньорството си той „сменя“ четирима президенти на клуба от Кърджали. Пред dsport Иван Халачев също така се върна и към тежките моменти на ВК Арда, но и към историческите класирания за финала на Купата на България през 2012-та (загубен с 2:3 гейма от Левски Сиконко), както и полуфинал в Суперлигата 2012-та и 2015-та - „Имаме много незабравими моменти. Никога обаче не сме се отчайвали и не сме изоставяли отбора защото няма как да забравим традициите в града ни“. Треньорът също шеговито допълни, че след някоя и друга година ще станат 30 години да води Арда и се надява тогава пак да получи плакет.

„През тези 20 години имаше много промени във волейбола, измениха се и правилата, състезателите, манталитетът. Много по-трудно вече се работи, но обичаш ли го това нещо да го работиш, трябва да се приспособяваш към реалността и да продължаваш напред. Човек освен да обича това, което работи, трябва и да знае какво и как да го работи. За съжаление в много сфери това не е така. Треньорският пост наистина е ветровито място, президентите решават, което пък не е тяхна работа по принцип защото тяхната финансова отговорност е едно, а треньорската работа е съвсем друго нещо. На първо място съм поставял семейството защото няма как без подкрепата на близките.  А и при условията, при които работим, няма как без приятели да се случат нещата. При нас въпросът за пари не е съществувал никога през годините защото се справяме целият клуб с всички 7 формации в него с бюджет колкото е заплатата на един състезател от Хебър (Пазарджик)! Успявали сме през години и продължаваме.... А в плажния волейбол сме без конкуренция вече много години. Развихме това направление без да имаме море и пясък, но направихме център с три игрища с желание“, допълва Халачев, като също така коментира и колко много волейболисти е тренирал и сега те играят за други отбори.

„На младите треньори искам да кажа първо да не бързат, да четат, да гледат постоянно! Никой не се е родил научен, а човек се учи цял живот. По наше време след като завършиш образованието си, трябваше да се реализираш в детско-юношеските школи. Имаше една йерархия и стълбичка, която трябва да изминеш, за да стигнеш до върха. Работа и пак работа, това е ключът!“, сподели Халачев и допълни, че успехите на подрастващите в Кърджали са заради треньорът там, който почива само 2 дни в годината – на Нова година и на Великден. А на въпрос още колко години след тези 20 ще води Арда, специалистът отговори: „Колкото ми позволи здравето и възможностите да организираме волейбола на това високо ниво“.

Очаквайте следващата седмица в dsport интервю с треньорът, които бие 20-годишното „дълголетие“ на Халачев начело на ВК Арда и води един и същ тим повече него.

Dsport.bg за крайностите при футболните треньори и защо Петър Хубчев може да си отдъхне

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още