Председателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов коментира успеха на Нургюл Салимова. Той сподели на пресконференция пред медиите, че се търсят спонсори, които да обезпечат финансово състезателката ни, която финишира втора на Световната купа в Баку. Въпреки многото разговори, към момента се преговаря сериозно само с един спонсор. Антонов разкри, че от федерацията разговарят и с Мило Борисов, който е собственик на фондация „Спорт за България“.  

„Това, което постигна нашата голяма звезда, го виждам в два аспекта. Тя стана известна не само в България, но и целия свят. Успяхме да вкараме всички въпроси на шахмата в центъра на общественото внимание. Видяхме колко много въпроси имаше по развитието на шахмата. Голямо, огромно благодаря на Нургюл. Труден е спортът шахмат, повярвайте. Може тя да го каже миловидно. Пътят е много дълъг при бурното развитие на шахмата. Пътят започва от най-ранна детска възраст. Тя стартира едва на 4 години. Зад нейния успех се крие безкраен талант. Знаем го в сферата на шахмата. Различава я повечето труд от всички останали“, заяви Антонов.

„От тук нататък вече са и нашите ангажименти, с които да изградим условия, за да бъде разгърнат този талант на нея и не само. Има един активен спортен живот поне още 20 години. Следващите две години особено са изключително важни. Ангажирали сме като федерация да изградим финансово нейния спортен календар през следващите две години. Наред с Нургюл искам да спомена, че имаме още шест момичета, които се доближават до нейните момичета, които окомплектоват нашия национален отбор. Силният пол в шахмата при нас са жените както последните години в другите спортове. Не е за пренебрегване случващото се и при момчетата. Имаме няколко състезатели, с които очакваме да се запознаете с тях след добри изяви на международния форум. За нас няма невъзможни неща и неприятни въпроси, които могат да бъдат поставени. Кратко време администрираме федерацията и всичко е прозрачно, продължи той.

„Идваме от среща с министъра и заместник-министъра на младежта и спорта. Осигуряването на средства, която да облече изявите на Нургюл Салимова стъпва на четири аргумента – финансиране от федерацията, основния спонсор, през програма за високо спортно майсторство и допълнителни спонсори. Имаме едно-две обаждания от сериозни компании. В програмата от държавата идеята е да включим и останалите ни шахматисти. Въпреки големите разговори, които се развиха, искам да ви кажа, че досега имаме конкретно един реален спонсор, с който водим разговори с числа. Става дума за председателя на федерацията по щанги Ариф Маджид. В сериозна степен се включва и собственикът на фондацията „Спорт за България“ господин Мило Борисов“, каза още председателят на БШФ 2022.

Юридическият съветник Христо Митков допълни защо федерацията все още не е призната от Световната шахматна федерация FIDE.

„Процедурата по признаване на федерацията е много тромава. Българската федерация по шахмат 2022 подаде още декември своите документи, но през декември ще бъде разгледано. Най-рано тогава ще знаем за лиценза”, разясни адвокат Митков.

Нургюл: Видях, че не съм далеч от най-добрите в света (ВИДЕО)

Треньорът на Нургюл: Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат

България няма официален национален отбор по шахмат, за който Нургюл да играе

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS