Елена Маликова е многократна финалистка за Световната купа и национална шампионка по модерен петобой, представяла Чехословакия, а по-късно и Словакия на големи спортни събития, включително световни и европейски първенства. Тя е страстна любителка на чуждите езици, спортната дипломация, маратоните, писането и фотографията, с дългогодишна доброволческа дейност в областта на спорта.  Носител е на награда на Международния олимпийски комитет "Спорт и литература" през 2001 г.

Елена е тук за участие в събитие, което Асоциация Биомрежа организира в гр. Бяла. Градът получи признанието Европейски малък град на спорта за 2023 г. Фестивалът Черноморско кулинарно съседство, чийто гост е Елена, промотира използването на кулинарните традиции като нематериално културно наследство за сближаване на различни поколения и етноси, за здравословен начин на живот и здравословно хранене и преплита тези традиции за здравословно приготвяне на храна с културата, спорта и дипломацията.

Амбициозният проект EU SPORT VALUES DIPLOMACY (ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ СПОРТНИ ЦЕННОСТИ) има за цел да направи лесно разпознаваеми за широката общественост европейските спортни ценности и практическата им употреба за дипломатически цели.

Водеща организация по проекта е спортен клуб VEGA от Братислава, Словакия, с опит в популяризиране на измеренията на спортната дипломация. Асоциация Биомрежа от Варна е партньор по проекта.

Проектът е иновативен с това, че в рамките му се създава дигитална платформа, наречена Канал на спортните ценности.

В съдържанието й най-интересни са следните поредици:

1) FACES (ЛИЦА) - поредица за спортна дипломация, популяризираща 12 посланици, знакови лица за спорта и спортните политики от двете страни – Словакия и България, който ще продължи да се разраства. Сред тях са и варненски представители – Кристиана Генчева, президент на СКХГ ГРАЦИЯ и Димитър Илиев, световен шампион по кикбокс и муайтай.  

2) STORIES (ИСТОРИИ) е поредица за социалното приобщаване, разработена чрез 6 вдъхновяващи истории, по 3 истории от всяка държава.

4) TEST YOURSELF (ИЗПИТАЙ СЕБЕ СИ) е поредица за физическа и интелектуална активност с предвидено състезание.

Проектът е финансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, а негов ръководител е Елена Маликова, Председател на Словашката олимпийска академия.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS