Прекратиха първенството на Черна гора 4 кръга преди края

| Световен футбол

Първенството на Черна гора бе окончателно прекратено заради втората вълна с коронавирус в бившия югорепублика. До това решение се стигна, след като 1 футболист на Будочност даде положителна проба за COVID-19, а всички останали играчи и треньори бяха въведени в 14-дневна карантина.

4 кръга преди края на шампионата Будочност бе обявен за шампион. Отборът има 18 точки преднина пред втория и титлата беше сигурна. В квалификациите в Лига Европа ще участват тимовете на Сюетска, Истра и Зета. На практика големият печеливш е отборът на Зета, който водеше само с точка пред Подгорица.

Бе взето решение за един директно отпадащ и един директно влизащ отбор от Втора лига.

Въпреки прекратяването на първенството ще бъдат изиграни баражите между отборите заели 8-мо и 9-то място в класирането срещу тимовете на 2-ро и 3-то място във Втора лига.

„Като взехме предвид настоящата епидемиологична ситуация, решения на Националния координационен орган, регистрира случаи на зараза с коронавирус сред футболисти и мерки за самоизолация на редица играчи на Telekom 1. CFL и Втора лига, Изпълнителният съвет реши да спре всички състезания в Черна гора. Решенията, които взехме днес бяха единствените възможни и бяха взети с цел да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса сред играчи, треньори, длъжностни лица и персонал в клубовете. Решенията на компетентните държавни органи, отговорното отношение на федерацията към здравето на всички участници. Изпълнението на препоръките на компетентните институции и въвеждането на допълнителни протоколи при организацията на мачове от всички състезания даде възможност за продължаване на състезателния сезон, като по този начин се изпълни условието на Европейската футболна асоциация (УЕФА) по отношение на участието на клубове в квалификациите за ШЛ и ЛЕ. Ще ви напомня, че през месец май УЕФА определи, че към този момент преждевременното прекратяване на първенството е допустимо само в случаите на забрана на спортни състезания от компетентните държавни институции и органи. Прекъсването на състезанието беше в най-добрия интерес на клубовете, като днес решение за прекратяване на състезанието в органа организация на Асоциацията и Асоциацията на клубовете", каза президентът Савичевич.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още