Президентът на Царско село: Мотото на клуба е "Напред и нагоре"

dsport.bg

Царско село е едно от най-новите явления в българския футбол. Проектът стартира с детска академия. Бързо тя се превърна в една от най-силните у нас. Логичното продължение беше създаване на мъжки отбор. Царско село започна от най-ниското ниво на футболната пирамида, за да стартира днес за трета година в Първа професионална лига.

Президентът Иво Андреевски обясни какво се очаква от клуба през новия сезон.

Царско село обвърза с професионален договор свой талант

- Царско село започва трети сезон в Първа лига. Каква е целта през кампанията?
- На първо място най-важното е, че се утвърдихме в елита на България. Нашата цел е винаги да повишаваме нивото - на отбор, футболисти, база. И ние, като ръководители, продължаваме да се учим. Радваме се, че в Царско село всичко е изрядно, а играта на тима е отражение на случващото се. Вървим напред. Питате ме за целта - тя е да продължим да се развиваме.

- Във всеки следващ сезон отборът се представя възходящо. Така ли ще е и тази година?
- Нямаме друга алтернатива. Мотото на Царско село е "Напред и нагоре". Ние сме реалисти, знаем възможностите си. Съзнаваме върху каква база сме стъпили и съответно къде трябва да надградим. Работата е безкрайно много. Не се притеснявам от нея и съм сигурен, че ще бъдем по-силни от миналата кампания.

- Доволен ли сте от направената селекция?
- Винаги може да се иска и повече, но на този етап нямам забележки. Отборът е окомплектован. С по-добра селекция вярвам, че ще виждаме и по-добра игра от Царско село.

- Царско село е микс между българи и чужденци. Това ли е най-правилната тактика за нашия футбол?
- Така смятам. В Царско село никога футболистите не са били делени на българи и чужденци. Повечето отдавна са заедно. Много от тях живеят в комплекс "Царско село". Колективът е на най-високо ниво. А това е и една от най-големите предпоставки за успех на терена.

- Кой е футболистът, за който най-много ще се говори в Царско село през новия сезон?
- Казах ви, че не делим футболистите. Надявам се за всички да се говори. И най-вече за Царско село като отбор. В контролите всички показаха добро лице. Успяхме да направим страхотна конкуренция. През миналия сезон не беше толкова силна. Сега трудно мога да каже, че един или друг е сигурен титуляр. Напротив - искам всеки да се бори за мястото си във всяка минута от тренировки и мачове. Конкуренцията ще ни изкачи още едно стъпало напред.

- Инвестициите в базата не спират. Колко далече стигат амбициите на клуба?
- Всеки собственик иска отборът му да побеждава. Видимо е, че вървим по правилния път. Реализирахме 4-5 изходящи трансфера, които помагат в издръжката. Апетитът идва с яденето. Мачовете ще започнат и ако стартираме силно, ще искаме още и още.

- Доста клубове в Първа лига видимо изпитват финансови проблеми начело с Левски. Как стоят нещата при Царско село?
- В нашия клуб финансови проблеми не е имало. Схемата е доста опростена. Имаме бюджет, с който започваме годината. В него са включени селекцията, заплатите, всякакви други разходи. Финансовата дисциплина е на високо ниво и затова няма как да имаме проблеми от такова естество.

- За последен път Първа лига ще се играе в сегашния формат. Вие харесвате ли го?
- Като клуб можем да си дадем мнението. Но никой не го поиска. Според мен трябваше да се направи голяма кръгла маса, в която да участват всички професионални отбори. Да си кажем какво, защо и как мислим. В дискусията се ражда истината и най-добрата формула. Не стана така, но се съобразяваме с решението на БФС.

- През миналия сезон имаше шанс Царско село да стигне до бараж за Лигата на конференциите. Мечтаете ли един ден да представяте България и реално ли е да се случи?
- Защо да не се случи? Още в началото на разговора казах, че искаме да вървим напред и нагоре. Логично участие в Европа един ден ще стане реална цел за Царско село. За да не ме питате кога, ще ви кажа, че може да е още тази година. Всичко зависи как тръгнем в първенството.

Царско село взе нов халф

- Ще успее ли ВАР да направи българският футбол по-честен?
- ВАР вече не е новост във футбола и се вижда, че това е бъдещето. Трябва да свикваме с него. Със сигурност системата ще помогне за по-честни решения и ще улесни съдиите. Надявам се да не успеем да го побългаризираме.

- Проектът Царско село стартира с детска академия. Как се развива тя?
- Това е една много болна тема, която не е проблем само в Царско село. Всички собственици, които развиват детско-юношеския футбол, го имат. Страдаме от огромното текучество на деца. Проблемът не е в тях, а в масовата психоза у родителите им. Идват при нас, бягат от нас. Майки и бащи се оплакват, че детето им е недооценено, че не му се дава шанс. Поне за Царско село твърдя, че никой не е пренебрегнат. Когато талантът е на лице, въпрос на време е детето да разкрие потенциала си. Но с това текучество шефовете губят мотивация да развиват детско-юношеския футбол. А именно това е ключът България отново да има силни поколения.

- В началото на следващата година предстои конгрес на БФС. Кого ще подкрепи Царско село?
- Няма да застанем зад личност, а зад платформа. Все още не е насрочен конгрес, няма официални кандидати. Разбира се, слушаме какво говорят хората, които имат амбиции да управляват футбола. Ще коментирам повече, когато има нещо официално. Крайно време е футболните хора да се обединят зад личност, която има визия за бъдещето. Твърде много обичаме да се делим. Трябва да предприемем друга тактика и да намерим пътя към силен български футбол.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още