Президентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Аркадий Дворкович смята, че победата на Александра Горячкина е закономерна, докато опитът не е бил достатъчен на Нургюл Салимова във финала на Световната купа в Баку.

Българката отстъпи с 1,5:2,5 точки, като в тайбрека по бърз шах бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

„Александра се явява една от най-силните шахматистки в света вече няколко години и бе един от фаворитите в Баку. Победата ѝ е закономерна, макар че имаше и други великолепни претендентки. Във финала инициативата се владееше от българската шахматистка, но видимо не ѝ достигна опит на такова високо ниво. Именно опитът бе нещото, което даде предимството на Горячкина", коментира пред ТАСС Дворкович.

„В края търпението на рускинята изигра роля. Тя знаеше, че не рискува нищо, но мъчеше съперничката си, докато я изтощи. След дебюта позицията на Горячкина беше по-добра и за Нургюл беше трудно да се защитава. Според мен тя се измори, въпреки че през целия турнир и във финала игра страхотно", добави той.

Жалко! Нургюл Салимова загуби финала в Баку

Треньорът на Нургюл Салимова пред dsport: Тайбрекът е дузпи, но каквото и да стане, ще й кажа - ти си велика

Д-р Милен Врабески помага за участието на Нургюл Салимова в Баку

След ново реми, Нургюл Салимова и Горячкина определят новата шампионка след тайбрек

Реми между Нургюл Салимова и Александра Горячкина в първата партия

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS