Причината Йохан Кройф да играе с номер 14

„14“ на Йохан Кройф остана един от емблематичните номера в историята на футбола и най-вече в тази на Аякс и Барселона. Холандската легенда има съмнения с кой номер да играе на гърба – 9 или 13. Сега е известна историята защо Кройф започва да играе точно с този номер.

На 30 октомври 1970 година Кройф е отново е в редиците на Аякс, като се завръща след дълга контузия. Досегашният номер, с който той играе 9, но е взет от съотборника ку Гери Мюрен, докато Йохан се възстановява от контузията. Така Кройф трябва да избере друг и се спира на легендарния 14. В този мач Аякс побеждава ПСВ Айндховен с 1:0 и суеверието на Кройф го кара да носи номера.

Този номер означава толкова много за холандеца, че той продължава да му придава изключително значение по време на своята треньорска кариера на скамейката на Барселона. Екипът с номер 14 е този, който той дава на играчите, които дебютират в първия отбор.

Четири години без Пророка
 

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още