Призрачни локации след провеждане на олимпийски игри: От изоставените стадиони в Рио до гниещи баскетболни игрища в Атина

dsport.bg

Държавите, които са домакини на Олимпийски игри харчат огромни суми  за да може те да се проведат при възможно най-добрите условия. Когато обаче приключат, това което често остава след тях, е тъжна гледка. Как изглеждат някои от местата, където се състояха игрите?

Сараево (Босна Херцеговина) 1984 г

Между 8 и 19 февруари 1984 г. Сараево и Босна и Херцеговина са домакини на Зимните олимпийски игри.

Повечето от съоръженията са разрушени по време на войната в Босна през 1992-1995 г. и никога не са възстановени. Това включва изоставена шанца за ски скок, олимпийско село за спортисти и хотел, останал в руини.

Още по-лошо е, че подиумът от Зимните олимпийски игри е използван десет години по-късно като място за екзекуции на босненски мюсюлмани, а един от хотелите е превърнат в затвор.

Embed from Getty Images

Торино (Италия) 2006

На вторите зимни игри, проведени в Италия, германците печелят най-много медали. Но това, което някога е било олимпийското село в Бардонекия, където спортистите са почивали и са се наслаждавали на свободното си време, сега е бежански лагер.Според информации в домовете живеят повече от 1000 емигранти, а условията на живот са потресаващи.

Embed from Getty Images

Берлин 1936 г. ( Германия)

Прословутите Летни игри в Германия, която по онова време е под нацистко управление, са оставили неприятни белези  с изоставените си спортни обекти.

Залите, в които са се помещавали спортистите, по-късно са използвани като казарми за германската армия, а след това, от 1945 г. , в тях пребивават руски офицери. Плувните басейни и други части на дома на нациите също са оставени да гният.

Embed from Getty Images

Пекин 2008 г. (Китай)

Удивително е какво може да се случи за малко повече от десет години, особено в страна, която се гордее с инфраструктурата си. Смята се, че общите разходи за Пекин 2008 г. са били 32 милиарда паунда и това бяха едни от най-вълнуващите игри. Бившето трасе за състезанието по каяк обаче е оставено безстопанствено. Игрището, построено за плажен волейбол, е неизползваем и разрушено.


Атланта 1996 г. (САЩ)

Най-тъжното наследство от Летните олимпийски игри през 1996 г. все още стои неизползвано и изглежда в сериозно окаяно състояние.

Около 15 000 души са присъствали на стадион "Хърндон" в американския град за хокейния мач между Великобритания и Нидерландия.

Той е принадлежал на колежа "Морис Браун", но когато изпада във финансови затруднения, училището е закрито. Стадионът е изпотрошен от вандали и е покрит с графити и купчини боклук.

Атина 2004 г. ( Гърция)

Домакинството на Олимпийските игри означава, че държавите изразходват солидни средства за изграждането на подходящи обекти и за осигуряването на достатъчна безопасност за феновете.

Гърция вложи 8 млрд. евро за приемането на Олимпийските игри у дома, но поради икономическото си затруднение след Олимпиадата не е инвестирала повече в обновяването на стадиони. Игрищата за софтбол и бейзбол са само част от тези, които предизвикват тревога.

Embed from Getty Images


Кортина д‘Ампецо ( Италия) 1956 г.

В момента  Кортина д'Ампецо 1956 г. е популярен ски курорт. 

Леденият стадион, пистата за бобслей "Еудженио Монти" и неизползваемата шанца "Трамполино Oлимпико Италия“ бяха основните места, където се състояха събитията.

Последното от изброените е занемерено и под него има плюшена морава, където скиорите са се приземявали.

Въпреки това рампата изглежда като датираща от 50-те години на миналия век и сякаш е напълно замръзнала във времето.

Рио 2016 г. ( Бразилия)

Две години след провеждането на Олимпиадата е Олимпийският стадион за водни спортове, който трябваше да бъде разрушен.

Въпреки това той е изоставен в Олимпийския парк в Рио де Жанейро и вътре и вън от мястото на провеждане на събитието има локви с вода, които излагат на риск от зика вирус и денга треска.

Освен това три игрища за минибаскетбол, футбол и скейтпарк, които са били изградени, вече са неизползваеми. 

Embed from Getty Images
 

Мечка щурмува една от залите в Токио

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още