Процедури при заразен играч с COVID-19 според Медицинската концепция

dsport.bg

В утвърдената от Министъра на младежта и спорта Красен Кралев медицинска концепция, са поместени насоките и процедурите, които трябва да бъдат спазвани при заразен играч с COVID-19 в професионалния футбол у нас. Това включва тренировучния и състезателния футболен процес.

В т.1 при "Процедура при положителен резултат за COVID-19" се съобщават следните проедури:

- Клубният лекар следва да уведоми здравните власти (РЗИ) и да координира изпълнението на предписаните противоепидемични мерки. Той следва да уведомим и БФС за наличие на зараза. 
Футболистът със съмнения за инфекция трябва веднага да бъде поставен в изолация. Контактните с него лица също следва да бъдат проверени. Всички членове на футболния отбор трябва да бъдат тествани и следени за симптоматика. 

- Футболистът от своя страна, трябва моментално да уведоми клубния лекар по телефона за симптомите на болестта. Той трябва да стартира самоизолация под формата на карантина, за да не бъде разпространявана заразата. При доказана инфекция, трябва да избягва физически изискващи дейности. 
В случай на позитивен тест без доказана зараза, може да бъде изготвена програма за поддържане на кондиция.

- Клубът от своя страна не бива да съобщава позитивния резултат на пресата до момента, в който няма окончателна диагноза. Той трябва да осигури изпълнението и спазването на предписаните от здравните власти противоепидемични мерки.

Нападател на ЦСКА е болен от COVID-19

Футболистът на ЦСКА - Томи Юрич, е дал положителен тест за COVID-19, съобщава bTV. Очакват се резултатите от втората му проба.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук