Два от най-големите профсъюзи на играчите в европейския футбол започнаха съдебни действия срещу ФИФА, след като нарекоха новото Световно клубно първенство "повратна точка" в изискванията към своите членове.

Английската Асоциация на професионалните футболисти (PFA) и френските ѝ колеги от Националния съюз на професионалните футболисти (Union Nationale des Footballeurs Professionnels) твърдят, че правата на играчите се нарушават съгласно законите на ЕС, след като ФИФА добави новото състезание с 32 клуба.

ФИФПро, световният съюз на футболистите, също подкрепя делото и смята, че липсата на смислени консултации от страна на управляващия орган ги е принудила да "гарантират, че основните права на играчите са напълно спазени", като действията започват в Търговския съд в Брюксел.

Те ще поискат делото да бъде отнесено до Съда на Европейския съюз, където ще се опитат да оспорят законността на възможността на ФИФА да определя "едностранно" международния календар на мачовете.

Профсъюзите добавят, че това на практика ще добави шест седмици работа към и без това натоварените календари на елитните играчи. Изчислено е, че през следващия сезон някои футболисти могат да вземат участие в до 85 двубоя.

Германците ще укротяват английските и сръбските хулигани със слаба бира

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS