Министърът на спорта в оставка Радостин Василев даде пресконференция, на която коментира причините за подаването на своята оставка като ръководител на спорта у нас. Той отправи сериозни критики към партията, който реши да напусне, както и към управлението на спортните имоти в България.

„Ще напусна ИТН с огромна тъга. Аз съм сред учредителите на партията. В последните 2 години вложих цялата си сила и енергия, за да убеждавам хората през април, юли и ноември в идеалите на партията. Дойде моментът, в който, за мое съжаление, мафията проби в ИТН“, каза Василев и допълни: „Явно надеждите ми и тези на огромна част от българите ще останат нереализирани. Решението на г-н Трифонов да изтегли своите министри от кабинета не е координирано с никого. Той два пъти излъга, че е съгласувано с нас“, каза министърът в оставка.

„В деня, в който станах министър, г-н Трифонов ме извика и каза, че не е искал това министерство, но то му се е паднало. Казах му, че това е страхотен начин да мотивира един бъдещ министър. После г-н Кирил Петков потвърди това. Аз подлъгах много хора. Аз ангажирах много хора в министерството. Ангажирах хора от Запад да дойдат да помогнат за много по-ниски заплати“, разкри Василев.

Относно спортните имоти, той заяви: „Аз до Гроздан Караджов не мога да стоя повече. Достатъчно морален човек съм, за да си подам оставката и да не ме интересува дали ще бъда министър. Аз съм обещал на цял град нова спортна зала. На град Плевен, моят роден град, който ме е избрал. Те ще ме обявят за предател, лъжец. Аз обещах на София, че ще възстановя „Червено знаме“. Започнах безпардонно чегъртане на мафията навсякъде. Преди няколко дни, в моя кабинет, във връзка със заявка, която направих преди 2 седмици, че Гроздан Караджов ще взриви ИТН, и във връзка с проверки на ресторант „101“ на Сталийски, който заради това, че се разходихме в комплекса в Дианабад, публикува всякакви гадости за мен и сложи моя снимка в тоалетната на заведението. Г-н Тошко Йорданов дойде при мен и ми каза: „Пич, Дългия ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски“. Това беше моралният предел, който аз мога да си позволя като министър да допусна. Никой не ме е търсил или притискал от ИТН през тези месеци, защото знаят, че съм безпрекословно луд и никой не може да ми заповядва. Но не се радваха на моите действия, защото така засягаха нечии интереси. Аз повече от тази структура не мога да бъда заради поведението на лидера й и на приближените му хора. С депутатите съм в прекрасни отношения. Те знаят, че аз казвам истината. За всяка моя дума и действие за тези 6 месеца, не съм си позволил да открадна едно захарче от някой, не съм си позволил да поискам. Нарушавал съм страшни интереси. Всички спортни имоти са завладяни от мафията. Почти всички федерации са превърнати в офиси на ГЕРБ. Това явно не се харесва. Аз продължавам да бъда себе си. Аз мога да бъда убит, тормозен, тероризиран, но не мога да бъда купен от никого. Това е ясно и за тях“.

„Знаейки колко труд и сили хвърлих през последните шест месеца, силно се надявам друг министър да продължи пътя на изчистването на спорта и подобряването на инфраструктурата. Съмнявам се. Шест месеца водя битка да го подредя това малко министерство, да го изчистя от зависимости, да дават истински фактури федерациите, да не се краде. Аз съм чист на съвестта си, пред всички хора. Правих всичко според закона и морала. Аз съм министър и си говоря с премиера Петков всеки ден“, допълни той.

Радостин Василев потвърди за оставката си

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS