Раева: Материалът е прекрасен, съчетанията също. Иска се къртовска работа

dsport.bg

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на гимнастичките от националния отбор индивидуално жени и девойки, които показаха новите си композиции на първото за сезона контролно състезание. Трите основни гимнастички на България - Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн обаче не взеха участие. В тяхно отсъствие контролното бе спечелено от Татяна Воложанина.

"Боряна, Катрин и Невяна се готвят за Олимпийските игри в Токио. Те са с абсолютно нови програми. Тяхната подготовка и влизането им в състезателния сезон трябва да е стратегически много добре подготвена. Бранимира Маркова е изготвила специална програма, която следват както за подготовката им в момента, така и коя къде ще участва. Трябва и много да внимаваме с начина на натоварване във всяко отношение, защото новите съчетания са много трудни не само като композиции, но и като издръжливост, поради изключителната наситеност на елементите. Затова трябва максимално добре да бъде планиран стартът им, за да бъдат във върхова форма когато трябва", поясни Раева относно отсъствието на Калейн, Тасева и Владинова.

Олимпийски медал е възможен, смята Боряна Калейн

След Воложанина в класирането се наредиха Валерия Ватова, Вая Драганова, Лъчезара Пекова, Никол Атанасова, Катрин Цонева, Леонор Божанова и Красимира Илиева.

"Не ме изненада това, че Татяна Воложанина ярко се откроява от всички останали. Таня е състезател с огромен капацитет и последните две години бележи развитие само в положителна посока. Тя е много различна като стил от всички останали и и е много силна в трудностите с тяло. Тази година обаче показва и скок в развитието си при работата с уреда. Има изключително силен характер и е много отговорна на тренировки и още повече на състезание. Тази година, от това което наблюдавам, мисля, че Таня ще бъде равностойна конкуренция на Буба, Кати и Неви.

Не съм изненадана от второто място на Валерия. Това е един много талантлив и комплексен състезател. Още не се чувства комфортно с обръч, съвсем закономерно, но съвсем скоро и там ще покаже огромните си възможности. Тя е впечатляваща с многото си качества, но малко се знае за нея, колко смел и умен състезател е. От нея очаквам много! От нея и Катрин Цонева, която за съжаление много наруши подготовката си и не беше достатъчно готова за това контролно. Беше месец с обездвижен крак, а в началото на тази година 5 дни отсъства по обективни причини. Така, че това, което показа днес, с толкова отсъствие е повече от добро. Много е впечатляваща със своята ярка артистичност и завидна смелост. Много сложни съчетания и невероятна динамика! Класирането и днес е закономерно поради грешките, но не отговаря на големите ѝ възможности.

Вая е напреднала през последния месец, но към нея имам големи претенции, защото тя може много. Трябва да работи още по-усърдно, защото тя е от онези състезатели в Художествената гимнастика, които съдиите много харесват! И не само съдиите... всички! Хубаво е, че “малките жени” всеки ден им дишат във врата, защото това е добър стимул за работа. Когато тя играе както трябва и може, просто не можеш да отделиш очи от нея.

Днес не беше най-добрият ден и за Лъчезара. Изглеждаше притеснена и не всичко и се получаваше. Независимо от това виждам стремеж към повече насищане на композициите, интересни и нестандартни елементи, така както и при Леонор. Напредък има и при двете. Особено при Леонор. Независимо от грешките и класирането и, тя приятно изненада с композиции и израстване във всяко отношение.

Също така приятно ме изненада и Никол. Значително по уверена и спокойна, тя е напреднала много по отношение на трудностите. Красимира е състезателката, която аз гледам с голямо удоволствие. Толкова усет към музика, уред, такава култура и постановка на ръце. Много добри композиции! Всъщност, всички композиции, които видях днес ми харесаха. Направихме разбор и казахме всичко, върху което трябва да се съсредоточи работата. Има много, много какво да се усъвършенства. Но Таня Воложанина с разлика е над всички в този момент", сподели президентът на БФХГ в интервю за фейсбук страницата на федерацията.

Раева коментира и представянето на девойките. При тях първа завърши Стилияна Николова, следвана от Ева Брезалиева, Радина Томова, София Иванова, Христина Първанова, Виктория Георгиева, Моника Младенова, Виктория Сахатчиева и Виктория Пенева.

"Ето това беше истинско удоволствие! Изключителни композиции!! Изключителни! Такъв скок за толкова кратко време. Днес Филипа Филипова сподели, че най-висока оценка на D3 и за двете състезания днес е дала на Ева на едно от съчетанията и. Ами тя и Стиляна могат да се състезават при жените. Браво! Невероятна Стили днес! Изключителна Ева! Веднага след тях, плътно слагам Радина! Това дете е направило огромен скок в развитието си. Всички са напреднали, но те трите днес се отличаваха.
Тук искам да кажа, че аз съм много доволна и всичко казано е така, но на разбора съдиите, Бранимира, Валя и аз коментирахме основно грешките и какво трябва да се коригира. Материалът е прекрасен, съчетанията също. Иска се къртовска работа."

Европейската шампионка от Амстердам`80 бе попитана каква иска да е думата, която да съпътства бъгарската художествена гимнастика през 2020 година.

"Нека е такава, каквато я искат ансамбълът и тези две индивидуалистки, които ще участват в Токио 2020! Те трябва да мечтаят и да искат! Последните месеци им говоря само за това - че ще постигнат това, което те искат, а не аз и треньорите им", отговори Раева.

Златните момичета: Главната ни цел е златен медал от Олимпиадата в Токио

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още