Решават дали ще има Олимпийски игри до 3 месеца

dsport.bg

Коронавирусът застраши дори Олимпийските игри това лято, които трябва да се проведат в Токио. Съдбата им трябва да се реши до 3 месеца. Поне това твърди членът на МОК Дик Хаунд, пред AP. Той обяви, че за момента няма нужда от тревоги, но призна за рисковете пред Олимпиадата, чието откриване на 24 юли.

"Много неща трябва да започнат да се случват. Трябва да има повече сигурност. Храната, олимпийското село, хотелите, медийният център - всичко трябва да е обезопасено", заяви той. "Ако това е невъзможно, най-вероятно ще търси вариант за отлагане на събитието. Това е нова война и трябва да се изправим пред нея", каза той.

Паунд заяви, че спортистите трябва да продължат да тренират. "Всички индикации на този етап са, че ще се работи както обикновено. Затова се фокусирайте върху вашия спорт и бъдете сигурни, че МОК няма да ви изправи пред риск", увери спортистите той.

"Отлагането на цяла Олимпиада не е нещо лесно и не е нещо, което да реши за 1 ден. Има толкова много компоненти. Не може просто да обявим, че ще отложим Игрите за октомври и да ги преместим в друг град, например", добави той.

Относно вероятността Игрите да се забавят с една година, но да останат в Токио, тъй като Япония официално е похарчила 12,6 милиарда долара за организиране на Олимпиадата до момента той обяви: "Това означава разбъркване на целия спортен график. Ще е нещо безпрецедентно", коментира Паунд.

Паунд каза, че МОК създава "спешен фонд" за такива обстоятелства, в който има 1 милиард долара. Тази сума би била достатъчна за обезпечаване на федерациите при по-сложна ситуация с коронавируса.

Паунд обясни още, че бъдещето на игрите в Токио до голяма степен не зависят от МОК, а от вируса.

Под въпрос ли е Евро 2020 заради коронавируса?

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още