Решението в България - мобилни ВАР системи

Веско Вълчев Веско Вълчев

Системата ВАР може да бъде въведена в България единствено с подвижни системи, които да пътуват за мачовете от efbet Лига, разкриха за dsport запознати със ситуацията около помощното око на реферите. Българските рефери вече официално поискаха в първенството да бъде въведен ВАР. Това стана преди няколко дни, когато реферите аргументираха това си искане през президента на БФС. За момента обаче варианта ВАР в България е изпълним само с подвижни системи, които да пътуват за всеки мач от първенството и да се инсталират на стадиона непосредствено преди двубоя. Именно този модел на работа може да бъде възприет от БФС, тъй като всяко друго решение ще излезе доста скъпо на клубовете. На някои стадиони в България дори е невъзможно монтирането на постоянна ВАР система.

Подобна е системата, която се използва в момента в Шампионската лига. Там на доста от стадионите се използват мобилна ВАР система, като изключения правят само държавите, в които системата е монтирана за мачовете от вътрешното първенство.

Очаква се футболната централа да  предприеме всички възможно действия за въвеждането на ВАР в България. Съдиите пък ще трябва да минат през специален курс на използване. В момента единственият български съдия, който може да ръководи мач с действаща ВАР система е Георги Кабаков, който свири в Шампионската лига.

Още през следващата година ВАР ще бъде официално въведен и в Лига Европа, което означава, че ако има отбор, който влезе в групите догодина то той задължително ще трябва да монтира системата на стадиона си. В момента в Лига Европа има само система, която показва дали топката е преминала голлинията или не. Тя влиза в действие само при спорни ситуации.

Според информация на колегите от "24 часа" първата ВАР система в България ще бъде поставена за двубоя България - Унгария през месец март.
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още