Всеки носител на златен медал в леката атлетика на Олимпийските игри в Париж ще получи 50 000 долара под формата на премия, което е революционен ход на Международната федерация по лека атлетика. Това ще бъдат първите спортисти, които получават премия заедно със златния си медал.

В сряда сутрин президентът на управителния орган Себастиан Коу обяви, че за първи път в историята на Олимпийските игри победителите във всички 48 дисциплини ще получат финансова награда, както и златен медал, като Международната федерация по лека атлетика ще отдели общ награден фонд от 2,4 милиона долара от разпределението на приходите на Международния олимпийски комитет.

Въпреки че предстои да видим каква ще е реакцията на МОК на този радикален ход, Коу очевидно се стреми към повече финансови премии за атлетите.

Той разкри и плановете си всички носители на медали - златни, сребърни и бронзови - да получат парични премии на Игрите в Лос Анджелис през 2028 г.

"Въвеждането на парични премии за златните олимпийски медалисти е ключов момент за Международната федерация по лека атлетика и за леката атлетика като цяло, като подчертава нашия ангажимент за овластяване на атлетите и признаване на решаващата роля, която те играят за успеха на всички Олимпийски игри", заяви Коу, двукратен носител на златен олимпийски медал на 1500 м.

16-годишен счупи рекорд на Юсейн Болт! (ВИДЕО)

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS