Разследват Беларус за дискриминация

dsport.bg

Международният Олимпийски комитет е започнал разследване на местното подразделение в Беларус за предполагаема дискриминация към спортисти свързани с политическите им възгледи. На среща на изпълнителния комитет на МОК в сряда бе отбелязано, че организацията "си взема бележка по повод притеснителните сведения от спортисти и медии, че в Беларус има дискриминация с политическа мотивация".

Протестите срещу президента Александър Лукашенко продължават от изборите на 9 август и вече има смъртни случаи, стотици ранени и повече от 10 хиляди арестувани. Лукашенко е и дългогодишен президент и на Олимпийския комитет на Беларус.
В отговор на запитване на МОК през септември, от НОК отговориха: "Селекцията на спортисти за предстоящите Олимпийски игри ще бъде извършена изцяло посредством постиженията им на големи форуми".

МОК обаче твърди, че има нови "оплаквания за натиск заради политически убеждения".

"Оповавайки се на новата информация, изпълнителният комитет на МОК реши да възобнови разследването и в най-скоро време да открие дали НОК спазва задълженията си към спортистите и олимпийското семейство", продължава съобщението на МОК.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още