Бившият играч на ЦСКА Рубен Пинто даде дълго интервю за maisfutebol.iol.pt, в което разказа за престоя си на "Армията". 28-годишният футболист носи екипа на "червените" между 2016 и 2020 година, а сега е част от унгарския Мол Фехервар. Пинто беше и втори капитан на "червените".

"Помня, че адаптацията ми, когато дойдох в България беше доста трудна. Езикът ме бе труден, а и бях сам в първите няколко месеца. Бях в голям апартамент, а нямах нужда от това. Когато се прибирах, беше празно и тихо. Това ме смущаваше. В Португалия бях свикнал да бъда сред много хора. Но получих подкрепя от клуба. Помолих да ме преместят от хотел в къща. Клубът работи много добре за играчите. Помогнаха ми е да намеря детска градина за сина ми, който ще стане на 4 годинки", разказа Пинто.

"Не се поколебах да напусна. Но не бих казал, че си тръгнах, защото не ми беше добре. Прекарах четири години в ЦСКА и съм много благодарен на клуба и винаги ще го подкрепям. Но във футболът има периоди, а аз усетих, че моят период в ЦСКА приключи. Исках нов проект, нова посока за кариерата си. Имах предложения да напусна и рано, но от клубът не искаха да му пуснат. Междувременно имах няколко предложения за подновяване на договора, но наистина исках да потърся ново предизвикателство и напуснах, когато договорът ми приключи", призна още той.

"Бях уважаван през тези четири години. Българският народ е малко националистично настроен. Но вече бях научил езика. Имах много добри моменти и усетих тази обич от страна на феновете. Получих много съобщения за подкрепа след мачовете, през седмицата и дори през почивните дни. Това е много добре за един играч. Чувствам, че съм оставил добър образ", заяви още той.

Пинто бе попитан и за факта, че в първенството има два отбора с името ЦСКА. "Да, така е. Има още един клуб ЦСКА. Малко е странно", заяви той.

"В България имаше голяма липса на организация като цяло. Беше много трудно да получа отговор, когато имах нужда от нещо. Обикновено се налагаше да се настоявам. Годината, в която се присъединих към ЦСКА, нямахме тренировъчна площадка. ЦСКА е най-големият клуб в България, но той премина през голяма криза преди няколко години и трябваше да започне от нулата. През последните две години условията вече бяха различни - не най-добрите, но имаше подобрение", добави той.

Португалецът разказа и случката от 2017 години, когато фенове на ЦСКА и Локо Пловдив се сбиха на пистата на "Лаута" по време на двубой между двата тима. "Започнахме мача. По едно време чухме силен трясък. Огледах се и видях как нашите феновете са счупили оградата и са на пистата. Същото направиха и феновете на другия отбор. Заформи се меле. Реферът трябваше да спре мача", спомни си Пинто.

Пинто говори и за феновете на "червените". "Ако изключим Бенфика, в кариерата ми не съм виждал по-запалени фенове. Много силно впечатление ми направи факта, че когато 2500 привърженици бяха пуснати на стадиона миналата година. А още 2500 пееха извън него. Хореографиите, които правят са наистина впечатляващи", добави той.

Играч на ЦСКА: Това, което взимам в България, малко португалски клубове могат да ми плащат

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS