Русия аут от Мондиал 2022 и Олимпиадата в Токио

dsport.bg

Русия получи четиригодишна забрана за участие във всички големи спортни събития от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Това означава, че флагът и химнът на Русия няма да бъдат разрешени на събития като Мондиал 2022 в Катар, на Олимпиадата в Токио, която е през следващата година, както и на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година.

Спортистите, които могат да докажат, че не са замесени в допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален фланг.

Изпълнителният комитет на УАДА взе единодушното решение на среща в Лозана. То идва, след като Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бе обявена за несъответстваща за манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 година.

Причина за тежкото наказание е установяването на масово фалшифициране на данни и допинг проби от страна на РУСАДА, което разследващата комисия установи след дълго разследване. В края на миналата седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което означава, че Русия действително ще бъда наказана за Олимпиадите в Токио и Пекин.

РУСАДА има 21 дни да обжалва забраната на УАДА. Ако това стане факт, жалбата ще бъде отнесена до Спортния арбитражен съд (КАС).

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хеланд заяви, че наказанието не е достатъчно.

„Санкциите трябваше да бъдат по-тежки. Дължим го на чистите спортисти“, сподели Хеланд.

“Руските спортисти ще трябва да докажат, че не са имали нищо общо с несъответствието на данните на РУСАДА, не са били замесени в допинг схемите, описани в доклада МакЛарън, и че техни проби не са били засегнати от манипулациите”, заяви говорителят на УАДА Джеймс Фицджералд след заседанието в Лозана.

Препоръката на специалната комисия за наказанието бе направена, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари. Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше решено през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира. Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети. В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била “нито пълна, нито автентична”. Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове.

Общо 168 руски спортисти се състезаваха под неутрален флаг на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година.

На Русия е забранено да се състезава като нация по лека атлетика от 2015 година.

Въпреки забраната Русия ще може да се състезава на Евро 2020, като Санкт Петербург ще бъде домакин.

Наказанието на Русия няма да се отрази на участието на националния отбор по футбол на Европейското първенство следващото лято. Това бе потвърдено още преди седмица от УЕФА, като Русия няма да загуби и домакинството на част от мачовете от шампионата на стадиона в Санкт Петербург, тъй като УЕФА като организация и нейните членове не са обвързани с УАДА.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още