Руската футболна федерация и професионалните клубове в Русия излязоха с позиция след решението на ФИФА да позволи на чуждестранните играчи да прекратят договорите си до 30 юни 2023.

ФИФА удари здраво Русия – всички чужденци могат да „замразят“ договорите си за още година

Ето какво се пише в съобщението:

„Руският футболен съюз, Руската Висша лига и професионалните клубове в Русия осъждат това решение и категорично не са съгласни с него. ФИФА многократно заявяваше, че спортът трябва да остане извън политиката, но позицията на организацията явно противоречи на това.

Считаме, че решението за спиране на договорите противоречи на устава на ФИФА, дискриминационно е и е взето срещу един от членовете на футболното семейство при липса на негова вина. Нямаше предварителни консултации и дискусии от представители на ФИФА с нас.

Решението напълно разрушава принципите на договорната стабилност и почтеността на конкуренцията. Откровено се заявява, че футболистите и треньорите вече имат право да не спазват договорни задължения.

Освен това въпросите за икономическите последици за руските футболни клубове са напълно игнорирани. Как да осигурим дългосрочно планиране и финансова стабилност в ситуация, в която дори най-ценният играч може да напусне отбора без никакво обезщетение? Договорът вече не може да защити напълно както клуба, така и спортиста. Този прецедент е лош знак за цялата футболна индустрия.

С надеждата да запазим принципите, заложени в основата на световния спорт, искаме да се обърнем към всички членове на международната футболна общност. Молим ви да не злоупотребявате с правата, предоставени от ФИФА, тъй като тяхното решение е в противоречие с основните принципи на футболното семейство. В бъдеще подобна ситуация може да засегне всяка федерация.

Футболът не трябва да разделя, а да обединява хората във всяко кътче на земното кълбо. Решението ще нанесе непоправими щети на футболната индустрия в Русия. Запазваме си правото да се обърнем към съда за защита на нашите интереси“.

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS