Футболът е известен и с това, че e пъзел от интересни житейски истории. Една от тях е историята на тийнеджъра Ебрима Дарбо. В неделя футболистът попадна в групата на Рома при победата над Милан с 2:1.

Кой всъщност е Дарбо?

На 14-годишна възраст Ебрима решава, че няма никакви перспективи в родината си Гамбия и заминава за Либия. Качва се на лодка и тръгва към Италия... като бежанец, без своите родители, цели шест месеца. Благодарение на системата за търсещите убежище бежанци попада в малкото градче Риети, където намира подслон, училище и приятели.

Стартът на неговия “втори живот”.

Футболната му кариера стартира в младежкия отбор на Риети. “Ебрима бързо се адаптира и научи езика. Нуждаеше се от протеин, за да оформи структурата си и затова го карахме да яде много месо”, разказва президентът на Риети Массимо Маси. “Топката винаги беше залепена за крака му. Ние го наричахме Ибра. Не защото го сравнявахме с Ибрахимович, а за по-кратко на Ебрима. Той обаче се гордееше, че споделя прякор с футболна звезда, какъвто е Ибрахимович”, добавя неговият треньор.

Не след дълго отива на проби в Рома. Тази година младокът дебютира в италианската примавера (младежкото първенство) и подписа първия си професионален договор перз юли, който според “Sky Sports” му носи 80 000 евро годишно. “Нистина съм развълнуван, че ще имам възможността да се докажа. Готов съм да помагам както на представителния отбор, така и на младежите. Изключително съм благодарен на моя агент Мириан и на съотборниците ми, които ми помогнаха да постигна всичко това”, споделя гамбиецът.

“Момчето е наистина интелигентно и трудолюбиво. Бъдещето е пред него. Той е един от най-добрите футболисти сред връстниците си в Африка. Може както да атакува, така и да се защитава. Той заслужи този договор. Рома го обича, съотборниците и треньорите също. Той се адаптира наистина бързо”, разкрива неговият агент Мириан.

Полузащитникът впечатли с изявите си дори Пауло Фонеска, който го повика за мача с Милан от деветия кръг на Серия А.

Днес всички негови сънародници се гордеят. Предполагаме, че това няма да е последния път, в който виждаме този талант. Неговата история ни показва, че всеки трябва да следва своята мечта.

Клетият вратар на Саутхемптън и баща му с уникален антирекорд

Дузпа за футболната история в Германия (видео)
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS