Карлос Сайнс получи наказание от пет секунди за сблъсък с Оскар Пиастри в 17-ия завой на пистата в Маями. Пилотът на Ферари се гмурна от вътрешната страна на Пиастри в края на правата и двамата се удариха, в резултат на което пилотът на Макларън повреди предното си крило.

Ландо Норис с историческа първа победа в кариерата си, остави Верстапен зад себе си в Маями

Пиастри влезе в бокса, за да го смени и завърши на 13-о място, докато Сайнс първоначално финишира четвърти. Наказанието му обаче го смъкна зад Серхио Перес.

Ето какво се казва в съобщение на стюардите:

"Стюардите изслушаха пилота на Автомобил 81 (Оскар Пиастри), пилота на Автомобил 55 (Карлос Сайнс), представители на отборите и прегледаха видео доказателствата и установиха, че Автомобил 55 е изпреварил Автомобил 81 на завой 17, когато губи леко контрола върху задната част и се сблъсква с Автомобил 81.

Сблъсъкът доведе до повреда на предното крило на Автомобил 81. За нас беше ясно, че автомобил 55 е виновен за сблъсъка. При опита за изпреварване Автомобил 55 натисна късно спирачките, пропусна върха и в този процес загуби задната част, което доведе до сблъсъка. Въпреки че Автомобил 81 се опита да завие, за да противодейства на опита за изпреварване, Автомобил 81 даде достатъчно място на Автомобил 55. 

При тези обстоятелства считаме, че автомобил 55 е с основна вина за сблъсъка. В този случай взехме под внимание като смекчаващи фактори факта, че ако не беше леката загуба на контрол над задната част от страна на Автомобил 55, сблъсъкът вероятно нямаше да се случи и щеше да има здрав, но добър спор. 

Стандартното наказание за сблъсък е 10 секунди с 2 наказателни точки. Следователно, с оглед на смекчаващите обстоятелства, налагаме наказание от 5 секунди с 1 наказателна точка".

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS