Състезателка по карате е номер 1 на НСА за годината

dsport.bg

На ежегодната си  празнична церемония НСА „Васил Левски“ награди най-добрите свои студенти – спортисти от клубовете на Академията, постигнали успехи на големи международни форуми и държавни първенства.

Заслужено отличието „Спортист на годината“ на Академията получи състезателката по карате Виктория Филипова – сребърна медалистка от Световното и Европейско първенство до 21 години. По традиция тя получи годишна стипендия в размер на 2000 лева от председателя на Съвета на настоятелите Красимир Дачев и осигурена от „Свилоза“ АД. 

За треньор на годината бе обявен гл.ас. Радослав Пенов – преподавател и треньор по карате в катедра „Борба и джудо“, а за параспортист на НСА отличието бе за третокурсника  Петър Петров -  шампион в тласкането на гюле от световните параигри в Италия тази година.

Стипендия на НСА „Васил Левски“ в размер на 2000 лева за постигнати високи спортно-педагогически резултати получи Росен Гергов – четвъртокурсник в специалност „Ски алпийски дисциплини“, а тя му бе връчена от ректора проф. Пенчо Гешев и зам.-ректора по учебната работа – проф. Николай Изов.

На церемонията бяха отличени и елитни български спортисти, студенти в НСА сред които „златните момичета“ от националния отбор по художествена гимнастика Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова, както и световният шампион по кикбокс при мъжете в категория до 57 кг Борислав Радулов.

Наградите на призьорите връчиха ректорът, проф. Пенчо Гешев и официалните гости: Славчо Атанасов, председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, заместник-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов, заместник-председателят на БОК Йорданка Благоева, председателят на УС на Българския спортен тотализатор Живко Вангелов, организационния секретар на „София- Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, ръководителите на Български спортни федерации, олимпийските и световни шампиони и медалисти Здравка Йорданова, Тереза Маринова, Валентин Райчев, Красимир Дунев и др.

В поздравителното си слово Ректорът изрази гордостта на академичното ръководство за постигнатите от студентите на НСА успехи, като им пожела здраве, приятни празнични дни и късмет в предстоящата сесия.

Проф. Пенчо Гешев бе удостоен с почетен плакет от името на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, с признание и благодарност за ползотворното сътрудничество между НСА и Столична община, както и с плакет от Асоциацията за университетски спорт за подкрепата на университетския спорт в България. Отличията връчиха Ирена Димитрова – директор на дирекция ПИСТ в Столична община и доц. Златко Джуров – председател на АУС. Общо 76 са студентите на НСА, които получават еднократна стипендия за постижения през годината.

Непосредствено преди церемонията „Спортист на годината`2019“ на НСА бе открита официално и фотоизложбата „Моменти на слава“, която се организира по идея на посолството на Република Корея в България, посветена на отличните постижения на български и корейски спортисти в периода от олимпийските игри в Сеул`1988 до Пьонгчанг`2018, както и на други международни форуми.

Извънредният и пълномощен посланик на Република Корея, Н.Пр. г-н Джонг Джин-Кю изрази радостта си от реализирането на това съвместно събитие и изрази увереността, че изложбата ще се превърне в основа на допълнителното развитие на отношенията между двете държави в сферата на спорта. 

Той допълни, че с откриването на изложбата се поставя началото на събитията, които посолството ще организира по повод честването на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Корея, която се навършва през 2020 година.

Посланикът на Република Корея дари спортна екипировка на студентите от специалност „Таекуондо“ в спортната Академия, като допълни, че в годините те реално символизират топлата връзка между Корея и България. 

Специален гост на събитието бе председателят на Българска федерация таекуондо WTF- Слави Бинев.

По дългогодишна традиция празничният ден продължи с Празника на основната гимнастика за студентите от I курс във всички факултети, който е под патронажа на Ректора на НСА „Васил Левски“. За 2019 година всички отличия в отборната и индивидуална обраха студентите от факултет „Педагогика“. 

При жените отборно победител е 20-та група, а при мъжете – 17 група. В индивидуалния шампионат „Мис основна гимнастика“ е Цветелина Георгиева от 19-та група, а „Мистър основна гимнастика“ е Цветомир Петков от 16-та група.

Топ 10 на НСА за 2019 година:

Станчо Станчев – карате кумите, IV курс, факултет Спорт – 1-во място на световно първенство отборно мъже, 2-ро място на държавно първенство;
Изабел Христова – сумо, I курс, факултет Спорт – 3-то място на Европейско първенство до 21 г.,държавен шампион;
Божидар Тодоров – борба свободен стил – II курс, факултет Спорт – бронзов медалист от Европейско първенство за юноши, шампион на страната за юноши;
Октай Хасан – борба свободен стил - II курс, факултет Спорт, балкански шампион за юноши, държавен шампион за юноши;
Тургай Февзи – борба свободен стил - II курс, факултет Спорт – бронзов медалист от Балканиадата за юноши, шампион на страната при юношите;
Майкъл Иванов – мото крос - III курс, факултет Спорт –  I място в BMU източно-европейско супер мото клас S Open, държавен шампион в МХ2;
Любомир Васев -  мото крос – III курс,  факултет Спорт –  I място в източноевропейски шампионат МХ, 11-то място на ДП в клас МХ1;
Димитър Бърдарски – спортна гимнастика – IV курс, факултет Спорт - –  I място висилка на ДЛОШ мъже, I място прескок и I място висилка отборно мъже;
Петър Велчев – ски бягане -  IV курс, факултет Спорт – държавен шампион индивидуално спринт, шампион в преследването индивидуални и по летен биатлон;
Венелина Михнева – плуване – II курс, факултет Спорт - държавен шампион на 400 м съчетано, сребърен медалист на 200 м съчетано от ДП при жените, държавен отборен първенец на 400 м съчетано и 200 м съчетано плуване.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още