Скъсано въже не е причината за смъртта на алпиниста Атанас Скатов

dsport.bg

По последни данни не скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов в подножието на К2. Българският алпинист изчезна на връщане от Лагер 3 към базовия лагер. Тялото му бе открито малко по-късно от хеликоптер на пакистанската армия и бе транспортирано към Скарду.

Атанас Скатов загина в подножието на К2

По първоначална информация като причина за трагичния инцидент бе посочено скъсано въже, довело до падане на Скатов от доста висока височина. Атанас Скатов, по неизвестна все още причина, се е откачил от осигурителното въже и е паднал.

„Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани“, написа във Facebook Дава Шерпа, който участва в експедицията в Пакистан.  

„Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината“, добавя той.

Rest In Peace Atanas Friday 5 February around 10:30am our member Atanas from Bulgaria ???????? fell from the rope near...

Публикувахте от Chhang Dawa Sherpa в Петък, 5 февруари 2021 г.

От непалската агенция пред БНР също отрекоха причината за смъртта на Скатов да е скъсано въже.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още