Скулптура на Мария Гигова краси зала "Раковски"

dsport.bg

В зала "Раковски", където се подготвя националният отбор по художествена гимнастика на България, бе открита скулптура на легендарната българска гимнастичка Мария Гигова.
Неин автор е младият скулптор Станислава Ангелова, която е родена в Русия, но по-голямата част от живота си прекарва в България, а творбата е дипломната ѝ работа при завършването на Националната Художествена Академия в София.

В склуптурата Гигова държи в ръката си бяла лястовичка - символ на доброто, на надеждата и на новото начало.

"За мен Мария Гигова е точно това не само за българския спорт, но и за България. Тя е първата трикратна абсолютна световна шампионка, тя е олицетворение на патриотизъм, на жена, която е постигнала всичко с труда и таланта си. В скулптура, в която се извайва конкретен човек е важно авторът да се вдъхнови от конкретния образ, върху който ще работи. За мен Мария Гигова съчетава всичко, което може да се нарече вдъхновение в изкуството - красота, трудолюбие, интелект, постижения. Всичко", споделя авторката.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още