Логично странното решение на БФС да забрани участието по родните терени на вратари извън Европейския съюз доведе до широки дискусии сред футболните хора у нас.

БФС въведе шокираща забрана, която касае вратарите

Обосновката на футболната централа е свързана с даването на шанс на повече български играчи, в случая конкретно на вратари. Това ли е обаче най-добрият вариант? 

Агентът Николай Жейнов реши да даде пример с това как е решен въпросът в Унгария, където също има цел да бъде даван повече шанс на местни футболисти, но това се прави не със забрана, а с поощрение и финансови стимули за отборите, които го правят.

Ето какво написа Жейнов:

А как е в Унгария 
България срещу Унгария. Кой е по-добрият вариант, и кой ще има по-голям успех, всеки може да прецени сам за себе си. Лично аз си мисля, че от БФС не би било лошо да помислят за някакви варианти на поощрение, вместо на рестрикции. Унгарският начин на протекционизъм ми изглежда подходящ.

В навечерието на мача между Ференцварош и Лудогорец Българският футболен съюз взе любопитно решение, което ще засяга вратарите в efbet Лига. Изпълкомът на БФС наложи забрана, която влиза в сила от сезон 2020/2021 и касае най-вече топ клубовете на България. Според нея родните тимове вече няма да имат право да пускат вратари, които са с паспорти от държави извън Европейския съюз.

Предложението идва след направен анализ от членовете на треньорската школа, че в елита на България има прекалено много чуждестранни врати, което пречи за развитието на българските такива и заради това страда националният тим на България.

Същевременно в Унгария са взели други мерки на протекционизъм, с което да запазят мястото на местните футболисти в клубовете. Те са основани не не забрани и рестрикции, а на поощрение за всички, които залагат на унгарски кадри. За настоящия сезон 2019/20 Унгарската футболна асоциация предвижда следната бонус система:

Ако седем унгарски футболисти играят общо 20790 минути по време на сезона всеки клуб получава бонус от 180 000 евро. Това означава, че във всеки един от 33-те кръг на местната Първа лига трябва седем унгарски футболисти да играят по цял мач за даден отбор. Ако пък футболисти родени след 01.01.1999 получават игрово време, което надвишава 2970 минути на сезон клубът получава още 180 000 евро. За състезатели с рождена дата след 01.01.2000 тази сума се удвоява - 360 000.

Гонзо: Няма логика в решението на БФС относно вратарите

Димитър Пенев за решението на БФС за вратарите: Да застана аз на вратата?

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS